Annons
Campus Engelska parken. Vägen till högre studier skulle kunna bli lättare och mer överskådlig, menar fackförbundet Saco.
Foto: Sigrid Asker

Saco vill underlätta studieval


Lärosäten har ofta gedigen information på hemsidan, men som blivande student är det svårt att få en objektiv uppfattning om kvaliteten på olika utbildningar. Därför lanserar Saco nu ett verktyg som ska göra studievalet lättare, och sätta press på myndigheter att ta sitt ansvar.

När en utbildning beskrivs på högskolans hemsida framstår den i regel som bra och högkvalitativ, speciellt om man har satsat tid och pengar på webbdesign och pr. Men hur den står sig i jämförelse med andra är inte lätt för en blivande student att avgöra. Universitetskanslersämbetet (UKÄ) tillhandahåller å sin sida mycket statistik från kvalitetsgranskningar, men de uppgifterna är relativt svårtillgängliga.

– Det är nog få som ens känner till de siffrorna. Svårigheterna att få viktig information om utbildningar missgynnar i första hand studenter från studieovana hem, säger Malin Påhls, ordförande i Sacos studentråd.

Idag, 28 mars, lanserar fackförbundet Saco ett nytt digitalt verktyg som ska göra det lättare att få relevanta fakta om utbildningars innehåll, kvalitet och användbarhet på arbetsmarknaden. Det är utformat som en portal där man får hjälp att ställa rätt frågor och skicka dem vidare till lärosätena.

– En konsekvens kommer bli att universiteten och högskolorna får många mejl med frågor. Jag hoppas att studenterna kommer att få bra svar, och om inte annat kommer lärosätena känna av hur många frågor det finns, säger Malin Påhls.

Studievalsverktyget har inte som enda syfte att göra det lättare för blivande studenter och studenter som vill byta inriktning, utan ska också fylla en opinionsbildande funktion. Saco vill att lärosäten och andra berörda myndigheter ska ta sitt ansvar och skapa transparenta och lättillgängliga verktyg för att bilda sig en uppfattning om olika utbildningars kvalitet. Malin Påhls menar att bristen på sådana drabbar både enskilda individer och samhället i stort.

– Vi vill skapa debatt. Man kan ju fråga sig om det egentligen ska vara Sacos uppgift att lansera sådana här verktyg.

I dagens UNT skriver Malin Påhls och Sacos ordförande Göran Arrius en debattartikel där de framhåller att regeringen hittills har ignorerat frågan om om hur studieval kan underlättas.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…