Foto: Sigrid AskerPetra Karinsdotter Wikberg, ordförande i föreningen Trygghetsrådet i Flogsta (TRiF), vill öga tryggheten på Sernanders väg, bland annat genom att stoppa det karaktäristiska Flogstavrålet.

Trygghetsråd vill tysta Flogstavrålet

OBS! APRILSKÄMT!

I 40 års tid har boende på Sernanders väg skrikit ut tentaångest, olycklig kärlek, glädje eller bara lust att skrika, varje kväll klockan tio. Men nu ska det bli lugn och ro i Flogsta höghus.

Efter upprepade klagomål och polisanmälningar gällande skadegörelse och störningar i området har en grupp hyresgäster i Flogsta höghus gått ihop och bildat Trygghetsrådet i Flogsta (TRiF). Syftet är att verka för en positiv gemenskap där alla hyresgäster känner sig välkomna.

– Det är de små sakerna som räknas. Att låta ångestvrål definiera ett helt bostadsområde skapar känslor av otrygghet och utsatthet för de boende. Därför är vårt första mål att stoppa Flogstavrålet, säger Petra Karinsdotter Wikberg, ordförande i TRiF.

I förlängningen tror hon att incidenter av det slag som rapporterats i Flogsta höghus under våren – äggkastning, inbrott och Facebooktrakasserier med bilder på trosor – får näring av negativt laddade traditioner som Flogstavrålet. Ett annat problem för området är att där saknas icke-kommersiella mötesplatser.

– Om studenter har något roligt att göra behöver de inte skrika eller kasta ägg. Tyvärr innefattar de flesta aktiviteter i området alkoholkonsumtion, vilket inte passar alla. Vi vill skapa ett positivt alternativ, säger Petra Karinsdotter Wikberg.

TRiF kommer från och med 15 april att hyra föreningslokalen på Sernanders väg 2 tre kvällar i veckan, för att studenter ska kunna samlas och spela pingis, baka, laga mat från olika kulturer och pyssla. Som ett första projekt är det meningen att man ska tillverka vita flaggor, berättar Petra Karinsdotter Wikberg.

– Vi ser det som ett fredsprojekt. På flaggorna ska vi trycka Heimstadens logga. Sedan är tanken att en ska vifta med sin flagga varje kväll klockan tio istället för att vråla. Då kanske Heimstaden lägger ned sina planer på att bygga om studentkorridorerna.

Men tror du inte att många kommer vända sig emot ett avskaffande av en gammal Flogstatradition?

– Det handlar inte om förbud, vi jobbar inte så. Istället vill vi får Flogstaborna att inse att det finns andra former av gemenskap. Jag tror att vår mysiga mötesplats kommer få folk att helt glömma Flogstavrålet, säger Petra Karinsdotter Wikberg.