Foto: Sara BorsiinSåhär får förstås inte vanliga fordon parkera på Djäknegatan, men de parkeringsplatser som är närmast tillgängliga är dyra för en student.

Dyrt för bilister på Djäknen

550 kronor i månaden för en parkeringsplats är för dyrt, tycker Christoffer Skogholt på Djäknegatan. Han är kritisk till att Studentstaden tar ut högre avgifter än andra hyresvärdar, med tanke på att deras målgrupp är studenter.

När Christoffer Skogholt köpte bil i december 2016 skaffade han också en parkeringsplats med el i anslutning till sitt bostadsområde på Djäknegatan. Efter en tid sade han dock upp den, då han tyckte att månadsavgiften på 550 kronor var orimligt hög för en student.

– Jag kollade upp det, och Studentstadens priser ligger klart över hyresvärdar i allmänhet. Enligt dem beror det på att parkeringsplatserna är nyproduktion, men jag tycker ändå att det är dyrt med tanke på att studenter har begränsad ekonomi, säger Christoffer Skogholt.

På Djäknegatan finns ett fåtal kostnadsfria parkeringsplatser, men på dessa är det högt tryck. När han kan parkerar Christoffer Skogholt där, men för det mesta använder han parkeringen på Portalgatan, en bit bort.

– Studentstaden har också parkeringsplatser vid höghusen för bara 2000 kronor om året, men dit är det så pass långt att gå att det blir opraktiskt med tanke på att jag har en fyra månaders bebis, säger han.

Mathias Lantz, fastighetschef på Studentstaden, säger att han har full förståelse för att 550 kronor i månaden kan kännas saftigt för en student. Dock menar han att man har gjort sitt bästa för att pressa ned priserna för de nyproducerade parkeringsplatserna.

– Man kan inte jämföra äpplen och päron – visst finns det parkeringsplatser i stan som är billigare, men inte nyproducerade. Det här är tyvärr den kostnadsbild som blir. Att anlägga parkeringsplatser är inte gratis. Vi erbjuder dock billigare alternativ, till exempel kan man köpa p-biljetter till parkeringsplatsen vid Vattholmavägen, säger Mathias Lantz.