Annons
Lovisa Littbrand och Elin Antonsson ska rida enhörning under forsränningen, och hoppas på fint väder.
Foto: Sigrid Asker

Lång förfest vid Ångström


Många ser fram emot valborg, men på Forsfestivalen har firandet pågått sedan i fredags. Vid sidan av arbetet med att färdigställa flottar kan man hoppa studsmatta, klättra på ölbackar och koppla av i badtunnan.

Solen går i moln strax efter tolv, vilket dock inte verkar sänka stämningen på festivalområdet utanför Ångströmlaboratoriet. Fastspänd i en lyftkran håller en kille håller på att bygga och klättra upp för ett torn av röda ölbackar, ivrigt påhejad av sina kompisar. Här finns också mat-och öltält, en studsmatta och givetvis det som Forsfestivalen kretsar kring – flottbygget. Längst bort från entrén ligger ett hundratal frigolitfigurer, på olika stadier i färdigställandet. Lovisa Littbrands och Elin Antonssons flotte är formad som en bevingad enhörning. Nu håller de på och målar den rosa.

– Till forsränningen har vi beställt varsin rosa onepiece med horn på luvan. Enhörningar är en grej i vårt kompisgäng, säger Lovisa Littbrand och visar en enhörningsdekal som är fastsydd på hennes overall.

De är fyra tjejer från civilingenjörsprogrammet i molekylärbiologi som har bestämt sig för att delta i forsränningen under sin första valborg i Uppsala. Man måste vara snabb att anmäla sig för att få plats, och de tvekade inte när det blev dags. Elin Antonsson säger att hon är väldigt taggad.

– Vi vill vara en del av det hela.

En och annan motgång har de haft – först tillverkade de enhörningens huvud i papier maché, men det höll inte för regnet som har fallit de senaste dagarna. Nu finns dock inga tvivel om att ”Trehörning featuring Baby Corn”, som de kallar sig, kommer att vara startklara på söndag.

– Nu hoppas vi på fint väder och att flotten inte faller sönder direkt, säger Lovisa Littbrand.

Alla Forsfestivalens besökare planerar inte kasta sig utför forsar. Sex studenter blickar ut över flottillverkningen från en badtunna, med ölglas flytande på en bricka mellan sig.

– Vi har alla varit med i forsränningen förut, i år chillar vi bara, säger Frans Rosencrantz.

Snart är dock deras timme i badtunnan slut, och dessutom har de föreläsning inne på Ångström klockan ett. Forsfestivalen innebär inte att studenterna inte måste plugga.

– Det handlar mer om hur mycket man vill ha kvar att göra nästa vecka. Men hur ofta händer det här, liksom?, säger Martin Hellkvist.

Strax därefter börjar det hagla. För tillfället visar dock väderprognosen sol på söndag, om än inga imponerande temperaturer.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…