Foto: Lina SvenskAlla studentrum på Kantorn ska bli lägenheter. Uppsala studentkår är kritiska till beslutet.

Studentrummen ska försvinna från Kantorn

Vid årsskiftet 2018/19 ska studentrummen på Kantorn ha omvandlats till lägenheter. Uppsala studentkår riktar kritik mot Rikshems beslut.

I juni börjar Rikshem bygga om studentområdet Kantorn. 268 korridorsrum ska bli 316 lägenheter.

– Vi vet att det finns ett behov av fler studentlägenheter och ser samtidigt en minskad efterfrågan på studentrum. Därför omvandlar vi studentrum till hyresrätter för studenter, säger Samira Mchaiter, regionchef vid Rikshem, till UNT.

På Uppsala studentkår menar man dock att den enkät som Rikshem hänvisar till när de nämner minskad efterfrågan på korridorsboende inte är tillförlitlig. För ett år sedan riktade kåren hård kritik mot enkäten som de menar innehåller flera felaktiga slutsatser. Heltidsstuderande användes synonymt med antal studenter, vilket ger en missvisande bild, menar Uppsala studentkårs ordförande Daniel Simmons.

– Efterfrågan på nyproduktion undersöktes utifrån bostäder med en hyra som var alldeles för hög för studenter i allmänhet, så att det verkade som att efterfrågan var mindre än den är. Det är tråkigt att de bygger viktiga beslut på felaktigheter.

Josefin Kärf, politisk sekreterare på Uppsala studentkår, tycker det är oroväckande att allt fler studentrum försvinner. Inte minst kan det bli svårare för recentiorer och internationella studenter att få bostad om inte den lösningen finns.

– Det är faktiskt bra om det finns bostäder som det inte är så stor efterfrågan på, med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut, menar Josefin Kärf.

Ett annat orosmoment som Uppsala studentkår vill lyfta fram är risken för stora hyreshöjningar när bostäderna byggs om. Man har frågar Rikshem var hyresnivån kommer att läggas, men fått till svar att det inte går att uttala sig om än.

– Det känns som att man har tappat studentperspektivet på bostadsmarknaden, säger Daniel Simmons.

Hyresgäster med tillsvidarekontrakt i korridorsrum på Kantorn kommer att erbjudas annat boende när bygget påbörjas, och de med korttidskontrakt sägs upp.