Foto: Beata DaleflodJohanna McElwee (t.v) och Kristina Asker (t.h) hoppas på stor uppslutning på språkverkstadens uppesittarkväll.

Få hjälp med din uppsats till midnatt

Sitter du med en stor uppsats som ska vara klar innan terminen är slut? Kanske är du i stort sett klar men osäker på hur du lagt upp texten. Behöver du hjälp med att skriva CV eller personligt brev? Frukta icke! Ikväll har språkverkstaden sin uppesittarkväll med drop-in-handledning.

Var? Engelska Parken Thungbergsvägen 3L, hus 7 och 16, plan 0
När? Torsdag 11 maj 16-00.00
Vad ska jag ta med? Texten du vill ha hjälp med och gärna förberedda frågor och tankar.
Vad behöver du inte ta med? Fika. Det bjuds nämligen på.

Vad är språkverkstaden?
Det är institutionen för nordiska språk som ansvarar för språkverkstaden. Där ingår 12 handledare som har handledarsamtal med studenter från alla olika fakulteter vid Uppsala universitet. Där kan man få hjälp med sina texter, både muntliga och skriftliga. Det är helt gratis och frivilligt. Läs mer på språkverkstadens hemsida, där du också kan boka en tid.

Språkverkstaden på Uppsala universitet arrangerar för fjärde året i rad en uppesittarkväll där studenter får hjälp med sina texter, ända till klockan tolv på natten. På plats finns även Studenthälsan, Universitetsbiblioteket och UU karriär som hjälper till att skriva CV och personligt brev fram till 20.00. Nytt för i år är att även doktorander är välkomna för handledning av språkverkstaden.

Kristina Asker och Johanna McElwee som arbetar som handledare på språkverkstaden har en stor delaktighet i evanemanget och visar mycket glädje och engagemang över att få hjälpa studenter.
–Det brukar vara väldigt trevligt och det är många som inte bara får sin handledning och går utan sitter kvar och skriver och hjälper varandra. Det kan vara ganska ensamt på slutet när man sitter hemma med sin uppsats. Då kan det vara skönt att vara i en ny miljö där man kan ställa frågor och träffa andra i samma situation, berättar Johanna McElwee. 
Vill man besöka uppesittarkvällen är det bra om man har med sig texten utskriven eller har den tillgänglig på en laptop, säger Kristina Asker.
–Att handleda någon som har texten i mobilen är svårt, man får ingen riktig översikt.
–Fundera över vad du helst vill ha hjälp med eftersom vi endast har ungefär en kvart per person. Vill man bara ha lite bekräftelse på att man skriver okej och kolla lite på texten med en handledare är det såklart också okej, fyller Johanna McElwee i.

Kristina Asker och Johanna McElwee påpekar också att handledarna har förståelse för mycket och att det inte finns några dumma frågor. Språkverkstaden är lite av en fristad och de finns där för att komma med goda råd.
–Det är det som är så roligt, att folk som dyker upp är väldigt motiverade och kommer hit för att de faktiskt vill utveckla sin text. Vi får heja och stötta. Vi har ju ingen examinerande roll på det sättet och sätter inga betyg, säger Johanna McElwee.
Att inte tänka på mottagaren som en större grupp än läraren är ett vanligt misstag att göra i en uppsats, menar Kristina Asker.
–Många skriver inifrån sig själva och tänker inte på att de ingår i ett större sammanhang.
Johanna McElwee tänker att en vanligt fel är att utgå från att alla förstår hur intressant och relevant det är.
–På engelska brukar man prata om "the so what-question”. Varför ska man bry sig om just det här? Den frågan måste man besvara tidigt för att få med sig läsaren på tåget.