Wikimedia commons/ GnarlycraigStudenter som läst snabbspår för nyanlända vid Stockholms universitet får inga högskolepoäng.

Inga poäng för nyanlända samhällsvetare

Snabbspåret för nyanlända samhällsvetare på Stockholms universitet får kritik av facket. Det har visat sig att deltagarna inte får några högskolepoäng efter avklarad examination.

På uppdrag av Arbetsförmedlingen startade i augusti 2016 ett snabbspår för nyanlända akademiker med examen i samhällsvetenskap, ekonomi och juridik, vid Stockholms universitet. I avtalet står att deltagarna ska få en arbetsmarknadsutbildning motsvarande 30 högskolepoäng. Nu visar det sig att de i själva verket inte får några poäng.

– De kommer att prövas den dagen de har uppnått behörighet i svenska. Vi har gjort en uppdragsutbildning och överlämnat våra erfarenheter till uppdragsgivaren. Vi kan se att deltagarna definitivt har ökat sin anställningsbarhet efter dessa insatser, säger Johanna Hargö, samordnare för snabbspår vid Stockholms universitet, till SvD.

Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet, menar dock att universitetet bryter sitt avtal med Arbetsförmedlingen.

– Om man klarar utbildningen ska man få högskolepoäng. Hävdar de något annat så har de inte läst överenskommelsen som ligger till grund för uppdraget, säger hon till SvD.

I avtalet finns en paragraf som slår fast att kurserna inte är poänggivande. Ursula Berge menar dock att universitetet har orimliga krav när de förväntar sig att de som läser snabbspåret ska ha gymnasiesvenska, när det rör sig om personer som haft svenskt uppehållstillstånd i högst 36 månader.

– Vi kompromissar inte på ingångsvärdet. Kräver de gymnasiesvenska, så ska man ha varit i Sverige i fyra eller fem år, då är det inget snabbspår. Vi måste ändra vår föreställning om vad som är en bra utbildning. En utbildning från Aleppo är precis lika bra som den vi har här. Man behöver bara en svensk twist på den, säger hon till SvD.