Foto: Beata DaleflodMässan på Fyristorg engagerade många miljömedvetna studenter.

Kreativa studentprojekt på miljöfestival

Ergo kommer till Fyristorg på morgonkvisten. Det är tropisk värme utomhus, nästan för varmt trots att klockan bara är halv tio. I hörnet närmast Dombron står studenter i ett tält och visar upp hållbara projekt de utformat. Studenterna på plats är från olika program men alla läser samma kurs: sustainable design.

Foto: Beata DaleflodSTS-studenterna Lisa Jonsson (t.v) och Clara Grönlund (t.h) engagerar sig frivilligt i föreningen Ingenjörer utan gränser.

Foto: Beata DaleflodStudenterna Emma Arvidsson och Dylan Suijker har designat en kvarterspark med ett utomhuskök som ska främja kvarteret med medvetenhet och gemenskap. – Vi ville göra hållbarhet roligt! säger Dylan Sujiker, från Nederländera, som gör sin master i Uppsala.

– I morse var jag lite grinig ärligt talat. Det är alldeles för tidigt att gå upp! säger Caesar Francisco San Miguel som är van vid att lektionerna börjar 13.00. Men medger också att dagen är en kul gemenskap.

Caesar Fransisco San Miguel har tillsammans med kurskompisarna Aspar Karahyuseinou och Rose Wijgman skapat FlexaBlocks, som handlar om att på ett enkelt sätt använda återvunnet material för designa möbler i kub och triangelliknande former.

I kursen sustainable design har studenterna utformat designprojekt som ska vara både hållbara och bra för miljön. Det är inte bara fysiska föremål studenter har utformat. I festivaltältet på Fyristorg hittar vi också Ingenjörer utan gränser. Det är en förening för både studenter och yrkesverksamma ofta inom ämnena naturvetenskap och teknik. 

- Vi jobbar bland annat med volontärprojekt, integration, inspirera unga och diskussionsseminarier. Härom veckan hade vi bland annat en paneldebatt om artificiell intelligens och dess risker och möjligheter och de etiska dilemman som kan uppstå. Veckan innan det hade vi en rekryteringsdag för nyanlända ingenjörer och naturvetare i Sverige, säger Lisa Jonsson som studerar civilingenjörsprogrammet System i Teknik och Samhälle.

Förutom hållbarhetsmässan på Fyristorg hålls under dagen klädbyten, filmvisning och workshops ända till 22.00. Hållbarhetsfestivalen anordnas i syfte att upplysa om vad som händer i världen och hur man kan påverka och bidra till förändringar. Tanken är att locka även de som inte redan har ett intresse sedan innan genom att blanda dagen med musik, poesi och film.