Foto: Lina Svensk"Grafisk växtlighet" var ledorden när man planerade hur Segerstedthuset skulle se ut invändigt. I bild syns byggets hjärta – den stora ektrappan – och en av flera växtväggar (självbevattnande, för de som undrar).

Omdebatterat bygge invigt


Ett hus i parken, en tjock-tv eller en strandad finlandsfärja? Oavsett vad man väljer att kalla det så står det nu till slut färdigt, det nya Segerstedthuset. Ergo var med under pressvisningen av Uppsala universitets omdebatterade nya administrativa säte.

Foto: Lina Svensk"Jag tror att även kritikerna kommer se att det är ett väl utfört bygge med flotta detaljer", säger arkitekt Jan Ammundsen angående den kritik som bygget fått utstå.

Foto: Lina SvenskInredningsarkitekt Kristin Östberg framför en av husets många specialdesignade möbler.

Foto: Lina SvenskUtsikten gör skäl för arkitektbyråns projektnamn "Ett hus i parken".

Foto: Lina Svensk"Sådär", kunde Ergo konstatera att toaletterna var. I alla fall med tanke på hur pampigt och lekfullt resten av huset kändes.

Med namn efter rektor

Segerstedthuset har varit planerat sedan 2008 och började byggas i oktober 2014. Den danska byrån 3XN har varit ansvarigt arkitektkontor och Indicum har stått för inredningen. Huset är döpt efter Torgny Segerstedt, före detta rektor för UU i över 20 år.

Själva bygget, som ägs av Akademiska hus, har kostat 700 miljoner kronor och inredningen (inklusive AV-teknik, mm.) kostade 95 miljoner.

Vill du se det omdebatterade bygget med egna ögon? Under kulturnatten 9 september blir det öppet hus för allmänheten.

En mindre skara står redan och väntar vid servicedisken (“som liknar incheckningsdisken för ett fancy flygbolag”, kommer vi överens om) när Ergo knallar in genom den färgglada karuselldörren. Det tar lite tid för ögonen att ta in något annat än den massiva oregelbundna ektrappan som oförblommerat slingrar sig upp genom Segerstedtshusets atrium. Efter hand noterar man dock alltfler geometrisk-organiska detaljer – en ekbänk som sluttar åt alla håll utom de konventionella, en vägg helt täckt i gröna växter och individuellt upplysta trappsteg i sten som leder ner till den nyöppnade restaurangen.

Uppsala universitets kommunikationsdirektör Pernilla Björk slår ut med händerna och berättar leende hur stolta de är över huset som började planeras redan 2008. Segerstedthuset är ny arbetsplats för runt 600 anställda.
– Huset ger många anställda kollegor på ett helt annat sätt än de haft tidigare. Det här kommer att vara en plats där expertkunskapen för universitetets administrativa delar samlas och det kommer vara enklare för studenter att få hjälp på ett och samma ställe, säger Therese Iveby Gardell, biträdande universitetsdirektör.

Arkitekten från den danska byrån 3XN som ritat huset, säger att tanken har varit att skapa ett effektivt kontorshus som ska inbjuda till samarbete. Han pekar på den stora träormen:
– Trappan har vi lagt mycket krut på. När man går upp i den, kan man se sig omkring, se människor som arbetar. Hade det bara funnits hissar, hade man ju inte sett varandra på samma sätt, säger Jan Ammundsen, arkitekt på 3XN.
Det var tack vare att byrån vann en tävling, som just de fick i uppdrag att rita byggnaden de själva har valt att kalla “Ett hus i parken”. Men resultatet har inte enbart prisats på ett positivt sätt; Segerstedshuset blev till exempel framröstat till förra årets fulaste nybygge och tilldelades priset Kasper Kalkon av Arkitektupproret.
– När man bygger på en känslig plats som det här är, kommer man få reaktioner. Det hade varit värre för oss om det inte fått några reaktioner alls. Jag tror att även kritikerna kommer se att det är ett väl utfört bygge med flotta detaljer, säger Jan Ammundsen.

Det är framförallt den invändiga miljön som lämnar avtryck, (Ergo har typ ingenting negativt att mumla vilket är ovanligt). Ansvarig inredningsarkitekt, Kristin Östberg, vd på Indicum, berättar att man använt sig av mycket trä och naturmaterial så som växter, ek, ull och sten.
– Vi vill att det ska kännas som att man är i en park, fast man är inomhus, säger hon.
I de lounger som vätter mot byggnadens mitt har man spexat till det med vad som ser ut som gigantiska plockepinn och trädkronor. Tanken är att de ska fungera som “känslomässig visuell avgränsning”. En man på rundturen säger att det påminner om Googles kontor. Och ja, det finns till och med brädspel i kaffeloungen. Ergos tankar spinner iväg, bollhav...

Har ni funderat på att göra inredningen ännu mer crazy?
– Nja, Uppsala universitets ledning och förvaltning ska ju sitta här och miljön ska fungera över tid, så mer crazy än så här hade vi inte velat göra det. Även om huset hade tålt det, säger Kristin Östberg.

Ergo slussas ner för träormen och in i restaurangen där Fazer Food & Co står för menyn. Hur maten smakar kan vi än så länge inte uttala oss om, men menyn ser lovande ut och det vegetariska alternativet listas för ovanlighetens skull först. Innan vi smiter tillbaka till redaktionen kan vi inte låta bli att, som självutnämnda toalettexperter, förlänga husesynen även till markplanets faciliteter. En halvdan axelryckning blir dessvärre utlåtandet – nog borde ett så pampigt bygge kunna uppbåda en mer imponerande vattenklosett? (Och där kom det negativa mumlet).