Foto: Noelle MadsenCarl Toller, ordförande för Chalmers studentkår, är starkt kritisk mot Rich meet beautifuls kampanj.

Studenter uppmanas skaffa ”sugar daddy” – kåren polisanmäler

”Noll kronor i studielån? Dejta en sugar daddy”, stod det på skylten som cirkulerade på Chalmers förra veckan. Nu har studentkåren polisanmält reklamkampanjen, som de upplever som grovt sexistisk.

Anstötlig och emot allt vi arbetar för i fråga om likabehandling och jämställdhet, menar Chalmers studentkårs ordförande Carl Toller. Förra veckan ställdes en reklamvagn utanför Chalmers tekniska högskola, med en bild på en lättklädd kvinna och uppmaning att dryga ut studentekonomin genom att skaffa en ”sugar daddy”. Bakom kampanjen ligger dejtingsajten Rich meet beautiful.

– Flera studenter reagerade på den tydligt sexistiska reklamen, i synnerhet att den riktar sig till unga kvinnor med dålig ekonomi, säger Carl Toller.

Studentkåren anmälde kampanjen till reklamombudsmannen, men fick avslag. Efter att ha rådgjort med reklamombudsmannens jurist har de nu istället valt att göra en polisanmälan.

– Vi skickade in ärendet igår, polisen kommer att avgöra vilken brottsrubriceringen blir, säger Carl Toller.

I en intervju med SVT Nyheter Väst svarar Rich meet beautifuls ägare och vd, Sigurd Vedal, på kritiken. Han säger sig förstå att kampanjen kan upplevas som kontroversiell, men menar att den inte på något vis är olaglig.

– Det finansiella är ju en del av det här men ”sugar babies” söker ju inte bara efter pengar utan även efter en man som är trevlig, charmerande och intelligent. Och samtidigt får de eventuellt möjligheten att leva en livsstil över det normala med en man – eller en kvinna – som har större medel att röra sig med, säger Sigurd Vedal till SVT Nyheter Väst.

Han ser inga problem med att uppmuntra unga kvinnor att inleda relationer med äldre, rika män, utan svarar att det är vackert när folk hittar varandra och att man inte ska bli diskriminerad för att man har mycket pengar. Kampanjen planeras fortsätta på svenska lärosäten och inom ett år räknar Sigurd Vedal med att Rich meet beautiful är Sveriges största dejtingsajt.

Carl Toller ger inte mycket för vd:ns svar.

– Det är hans uppfattning, vi har en annan. Man blir upprörd över att det här får förekomma. Polisen får avgöra om kampanjen är brottslig.