Annons

Giftdoktoranden nekas examen


Mannen som förra året dömdes till fängelse och utvisning efter att ha stulit gift från sin institution vill fortsätta doktorera. Men både Högskolans avskiljandenämnd och förvaltningsrätten säger nej.

Våren 2016 greps en doktorand vid Uppsala universitet misstänkt för att ha stulit gift från sin institution och sålt på den krypterade sajten Darknet, samt för utpressning mot tjeckiska staten. 28 oktober dömdes han till ett års fängelse och fem års utvisning från landet, dock enbart för stöld och narkotikainnehav.

Högskolans avskiljandenämnd beslutade den 27 juni i år att avskilja mannen från sin pågående doktorandutbildning. Mannen har dock yrkat på att förvaltningsrätten ska upphäva beslutet. Han framhåller att nekar till brotten han dömts för, att han inte missbrukar droger och inte har uppträtt hotfullt mot kollegor eller studenter. Dessutom är han nästan klar med sin forskarutbildning och det enda som återstår är att avlägga doktorsexamen, vilket inte kräver fysisk närvaro vid universitetet.

Förvaltningsrätten bedömer att doktorandens yrkande inte föranleder att Högskolans avskiljandenämnds beslut upphävs. Hans advokat Thomas Özbek avböjer att kommentera fallet.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…