Annons
Apoteken blir fler och fler. För att möta efterfrågan på personal ska Uppsala universitet snabbutbilda nyanlända apotekare och receptarier.
Foto: Wikimedia commons/ Holger Ellgaard

Nyanlända ger hopp åt apoteksbranschen


Efterfrågan på apotekare är stor, samtidigt som många som är nyanlända i Sverige har apotekarutbildning. Universiteten i Uppsala och Göteborg har därför startat en kompletteringsutbildning så att de ska komma ut på arbetsmarknaden.

Det råder brist på apotekare och receptarier i hela landet. Det beror bland annat på att antalet apotek har ökat sedan avregleringen 2009, och ser ut att fortsätta göra det. Ett sätt att möta efterfrågan är den ettåriga kompletteringsutbildning för nyanlända apotekare och receptarier, som har startat på Uppsala och Göteborgs universitet, rapporterar SVT Nyheter.

– De är färdigutbildade och har en fantastisk mångårig erfarenhet av sjukvårdsarbeten. Så det är en väldigt eftertraktad grupp människor som går den här utbildningen. Vi ser också ett stort behov av apotekare och receptarier runtom i landet, säger Shima Momeni, projektledare för utbildningen vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.

Totalt är det 30 personer från tolv olika länder som under hösten startar distansutbildningen vid Uppsala universitet.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…
2024-03-15 18:48
Under fredagen bjöds det in till dansträning på Campus 1477, ett ypperligt tillfälle att öva stegen inför lördagens bal…
2024-03-08 09:09
Den 16 mars högtidlighålls Uppsala studentkårs 175-årsjubileum med en bal på slottet. Ergo har pratat med en av…