Kollage: Sandra GunnarssonLäraren ska ha tagit på studentens kropp och sagt att de förstår varandra eftersom båda är homosexuella.

Skadestånd till student efter sextrakasserier

Studenten blev under en längre tid sexuellt trakasserad av en lärare. Nu döms Lunds universitet till att betala honom 100 000 i skadestånd.

2015 anmälde en student vid Lunds universitet att läraren utsatt honom för sexuella trakasserier. Läraren ska ha sagt att de två förstår varandra eftersom båda är homosexuella, velat känna på hans kropp och pratat om sex under enskilda möten. Tio andra studenter har bekräftat studentens upplevelser. Kränkningarna började enligt studenten hösten 2013.

I samband med anmälan togs läraren ur tjänst och placerades tillfälligt på annan ort för kompetensutveckling. Han fick inte undervisa den aktuella klassen, men behöll sin anställning. Nu har Lunds universitet gått med på att betala studenten 100 000 kronor i skadestånd samt ersätta Diskrimineringsombudsmannen med 96 000 kronor för rättegångskostnader, men uppger samtidigt i ett yttrande till tingsrätten att detta inte innebär att de anser att läraren har gjort något fel.

– I och med att Lunds universitets medgivande att betala den begärda ersättningen görs ingen sakprövning. Vi skulle ha haft huvudförhandlingen i målet på onsdag, men nu ställs den in, säger Maria Hölcke, domare vid Stockholms tingsrätt, till Sydsvenskan.

Det är staten, som är huvudman till Lunds universitet, som får betala skadeståndet till eleven. Därför har förhandlingarna hållits i Stockholms tingsrätt.