Annons
Poeten Johannes Anyuru, född 1979, får årets Gustaf Fröding-stipendium.
Foto: Wikimedia commons/ Vogler

Johannes Anyuru får Gustaf Fröding-stipendiet


Vart tredje år delar Uppsala studentkår ut ett stipendium i Gustaf Frödings ära. I år går det till poeten Johannes Anyuru.

Årets mottagare av Gustaf Fröding-stipendiet är poeten Johannes Anyuru.

– nbsp;Med sitt levande och nydanande språk utforskar Johannes Anyuru angelägna ämnen som främlingskap och rotlöshet, förlust och kärlek. För detta har han kallats bard, storslagen vardagsskildrare, en verklig poet. Han har också varit nominerad två gånger tidigare så det är väldigt roligt att Uppsalas studenter röstade fram honom den här gången, säger Max Stenberg, ordförande för Uppsala studentkår i ett pressmeddelande.

Stipendiet har sitt ursprung i en fond som Uppsalas studenter startade för att trygga Gustaf Frödings ålderdom, som sedan gjordes om till ett litterärt stipendium i Frödings ära. Det delas ut vart tredje år och uppgår denna gång till 150 000 kronor. Johannes Anyuru kommer att ta emot stipendiet i anslutning till sitt framträdande på Stadsbiblioteket 20 oktober.


Annons

Annons

Läs om Jenny Wrangborg, stipendiat 2014:

Poesi mot klassamhället

Läs mer

2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…
2024-03-15 18:48
Under fredagen bjöds det in till dansträning på Campus 1477, ett ypperligt tillfälle att öva stegen inför lördagens bal…
2024-03-08 09:09
Den 16 mars högtidlighålls Uppsala studentkårs 175-årsjubileum med en bal på slottet. Ergo har pratat med en av…