Foto: Sandra GunnarssonPå Drivhuset kan den som går i företagstankar få hjälp med stort som smått gällande entreprenörskap av vd Catharina Schröder och affärsutvecklare Joakim Fichtel med flera.

Hjälper idéer slå rot

Företagarna i reportaget ovan har alla fått hjälp av Drivhuset. Ergo hälsade på för att få lite tips kring hur man ska tänka om man planerar att starta eget.

Drivhuset?
Är en organisation som syftar till att utveckla entreprenörskap hos unga och studenter genom att erbjuda vägledning, utbildning och kontorsplatser. Drivhuset finansieras främst med medel från Uppsala universitet, Region Uppsala, Tillväxtverket och Sveriges lantbruksuniversitet.
Du hittar Drivhuset på Klostergatan 10, eller på Facebook. 

Läs mer:

Ergo har träffat tre företagare som tagit hjälp av Drivhuset. Läs om dem här: Rör sig framåt med Driv

Det spelar ingen roll om du vill ha hjälp med att bolla din idé, fylla i ansökningsblanketten för F-skatt eller vill få vägledning kring du ska skala upp en produkt – Drivhuset hjälper till med vägledning förklarar vd Catharina Schröder. 

– Att starta företag är inte så svårt som många tror, och det finns bra hjälp och stöd att få hos oss och andra aktörer inom innovationssystemet oavsett vilken fas entreprenören eller idébäraren befinner sig i, säger hon.

Men bokföringen då?

– Den är inte heller så krånglig, och det är inte så att den utgör den stora delen av arbetet. Vi har också enklare bokföringskurser där man bland annat lär sig hur ett verksamhetsår ser ut och hur man deklarerar, säger Catharina Schröder.

Innan man börjar tänka på bokföring, kan dock vara bra att ha funderat ut vad man vill göra i sitt företag. Men hur ska man tänka, vad är en bra företagsidé? Catharina Schröder menar att produkten eller tjänsten bör tillfredsställa ett behov eller problem.

– Men det behöver inte vara en helt ny idé, utan det kan handla om att förbättra något som redan finns.

– Ja, jag tror det är viktigt att avdramatisera idéfasen. Den måste inte vara hundra procent unik, inflikar Joakim Fichtel, affärsutvecklare på Drivhuset.

De tipsar också om att det kan vara bra att ”gräva där man står” och utgå från vad man kan – och brinner för.

De har båda erfarenheter
av att driva eget. Catharina Schröder berättar att hon kommer från en företagarfamilj och att hon på gymnasiet drev ett UF-företag som importerade handgjorda smycken från Sydafrika.

– Idén var inte speciellt innovativ, men det gick bra för oss. Jag tror fortfarande vissa smycken säljs än idag.
Joakim Fichtel har tillsammans med en kursare utvecklat smarta, energisnåla klockor. De startade företaget för ett år sedan då han läste masterprogrammet industriell teknik. I höstas fick de motta pris för sin innovation.

– Det går att driva egna projekt på sidan av både studier och arbetsliv. Det gäller bara att hålla på med någonting man tycker är intressant, säger Joakim Fichtel.