Foto: Beatrice ErkersUnga miljöaktivisten Xiuhtezcatl Martinez drog fullt hus när han föreläste på UKK under eventet Uppsala tar ansvar.

17-åringen som stämmer Donald Trump besökte Uppsala

De flesta känner igen honom från hans besök i Fredrik Skavlans intervjusoffa. Inför en fullsatt sal i Uppsala konsert & kongress talade Xiuhtezcatl Martinez för allmänheten om klimatet och sitt liv som världsberömd miljöaktivist vid 17 års ålder.

Trots sin ringa ålder så har Xiuhtezcatl Martinez åstadkommit mer än vad de flesta lyckas åstadkomma under en hel livstid. Han har hållit TED Talks, talat i FN, skrivit en bok, varit med i Skavlan och är just nu mitt uppe i en stämning av den amerikanska staten. Han har varit verksam som passionerad miljöaktivist sedan han var endast 7 år gammal. Under sitt besök i Uppsala talade han för alla, men riktade framförallt sin uppmärksamhet till de unga i publiken.
–Äldre personer säger alltid att de unga är vår framtid, men jag vill påminna om att de unga är här nu också.
Nu har han tagit en paus från High School-pluggandet och rest ända från sitt hem i Boulder, Colorado för att komma till Uppsala och dela med sig av sin energi i en föreläsning öppen för allmänheten under Uppsala tar ansvars event. Han berättade för publiken om sin personliga historia, om hur han vid 7 års ålder fick sitt uppvaknande när han såg Leonardo DiCaprios dokumentärfilm ”I elfte timmen” om global uppvärmning, och hur han sedan dess gjort allt för att sprida budskapet.
– Jag tror mycket på att sprida budskapet genom mainstream-plattformer. Sociala medier, TV och nu har jag skrivit en bok.

Tillsammans med organisationen Our Children’s Trust är han också mitt uppe i en stämning av USA:s myndighet som bygger på att man anser att den amerikanska staten genom sina dåliga insatser för hanterandet av klimatförändringar bryter mot grundkonstitutionen. Man menar att detta riskerar att uttolka befolkningens konstitutionella rättigheter till liv och frihet.
–De som drabbas hårdast av klimatförändringarna är kvinnor och barn i fattiga länder, trots att det är de som har minst skuld. USA har ett enormt ansvar, vi kan inte längre vänta på att våra ledare ska agera.
Det har varit en lång process men i februari är det alltså dags för rättegång, och Xiuhtezcatl kommer själv att vara där och vittna. Efter att ha berättat för publiken om sin kamp som miljöaktivist så ber han också alla andra att hjälpa till och dra sitt strå till stacken.
–Jag kan inte göra det här själv, vi måste göra det tillsammans.