Annons
Informationen är hämtad från Sacos jämförande löneverktyg. Fler siffror finns på saco.se.

Cash is king för svenska studenter


Nog för att det är nobelt att vilja lära sig för lärandets skull, men kanske föga förvånande visar en färsk undersökning från Saco att de allra flesta av Sveriges studenter tycker det är viktigt att en högskoleutbildning lönar sig även ekonomiskt. Så vilka utbildningar är det då som genererar mest klirr i kassan efter avlagd examen?

Företaget Novus har, på uppdrag av Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, intervjuat strax över 1 000 universitets- och högskolestudenter för att ta reda på hur viktigt de tycker att det är att det lönemässigt lönar sig med en högskoleutbildning. 76 procent av de tillfrågade uppgav att de tycker det är ”viktigt” eller ”väldigt viktigt”. Saco har därför utvecklat ett verktyg för att jämföra löner för olika utbildningar på sin hemsida. De kategorier de har tittat på är ”genomsnittlig månadslön”, ”genomsnittlig livslön” och ”möjlighet att höja sin lön”.

Inte helt otippat är flera av de utbildningar som har högst söktryck, såväl i Uppsala som nationellt, också är de som har bäst framtida löneutsikter efter avlagd examen; Uppsalas tre populäraste utbildningar (de mest sökta höstterminen 2017) – juristprogrammet, läkarprogrammet och ekonomie kandidatprogram – är de utbildningar som lönar sig bäst. Men hur ser det ut i övrigt? I tabellen ovan har vi jämfört några av de större utbildningarna vid UU. Dags att byta bana kanske?


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…