Foto: David Naylor Fredrik Pettersson tillsammans med Anders Wall, stiftelsens grundare.

Kårräv blir Årets Uppsalastudent

Det blev den tidigare kårordföranden Fredrik Pettersson som utnämndes till Årets Uppsalastudent 2017. Under onsdagens Anders Wall-föreläsning fick han motta priset och stipendiet på 100 000 kronor.

Årets Uppsalastudent

Är ett stipendium som årligen delas ut av Anders Walls Stiftelse till studenter inom områdena naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik.

Alla med anknytning till universitetet, såväl organisationer som enskilda, får nominera den de tycker bör bli Årets Uppsalastudent. För att bli nominerad ska man ha goda studieresultat och ha fullgjort en stor del av sina studier men inte avslutat sin grundutbildning. Enligt stadgarna kan priset delas ut till en person som utvecklat entreprenörskap med anknytning till sin utbildning eller en person som utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid universitetet, deltagit i kår och/eller nationsliv eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter.

Varje år delar Anders Walls stiftelse ut utmärkelsen Årets Uppsalastudent tillsammans med ett stipendium på 100 000 kronor. Årets pristagare är Fredrik Pettersson, masterstudent i industriell ledning och innovation, tidigare känd som 1q på V-Dala nation, Curator Curatorum och ordförande i Uppsala studentkår. Motiveringen koncentreras kring Fredrik Petterssons engagemang på sidan av sina studier: Han har ”outtröttligt verkat för en samlad studentröst” och är en ”sann inspiratör som verkligen brinner för Uppsalas studentliv i allmänhet”. 

– Det är jätteroligt att få priset. Jag har varit engagerad länge i studentlivet i Uppsala och det här känns som ett kvitto på att det jag har gjort varit uppskattat, säger Fredrik Pettersson i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delades ut under Anders Wall-föreläsningen av Kronprinsessan Victora.