Foto: Sigrid AskerUppsala universitet friade tidigare de fuskanklagade forskarna, men har nu gjort en helomvändning.

Fiskforskare fällda och ny myndighet på g

Uppsala universitet går på Centrala etikprövningsnämndens linje och fäller forskarna bakom den uppmärksammade studien av abborryngel. En av forskarna uttrycker besvikelse mot sin kollega. Det utdragna ärendet har fått regeringen att fatta beslut om att upprätta en ny myndighet för forskningsfusk.

De Uppsalaforskare vars studie av hur abborryngel reagerar på mikroplaster som anklagades för fusk sommaren 2016 har nu fällts av Uppsala universitet. Vid den första utredningen friade universitetet forskarna, men Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) gjorde en egen utredning som visade att det rörde sig om oredlighet i forskning. CEPN ansåg det anmärkningsvärt att Uppsala universitet sett mellan fingrarna på att såväl originaldata som etiska tillstånd för forskningen saknades.

Ärendet lämnades sedan över till rektor Eva Åkesson. Den nya utredningen innebär en helomvändning, och går på CEPN:s linje. En av forskarna uttrycker kritik mot sin kollega.

– Jag tar naturligtvis ansvar för de felaktigheterna kring de djuretiska tillstånden. Vi hade kanske lite dåliga rutiner som vi däremot stadgade upp sen. Jag vill däremot och understyrka att jag är mycket besviken på min kollega. Hon är en kollega som jag haft förtroende för men som nu visat att hon agerat oärligt. Mot mig men också mot hela forskningsamhället, säger forskaren till SVT Nyheter Uppsala.

Flera bedömare menar nu att svenska universitet och högskolor visar uppenbara svårigheter att hantera oredlighet i forskning. Regeringen kommer inom kort att inrätta en särskild myndighet för forskningsfusk, och begreppet oredlighet i forskning ska definieras i lagen.