Privat fotoSensUs-teamet Hanzhao Zhang, Anna Blasi, Maximilian Stiefel och Elmar van Rijnswou med sin vinnande sensor.

Studenterna som vet hur man upptäcker hjärtsvikt

Många som dör i hjärtsvikt skulle ha överlevt om de fått vård i tid. Det hoppas de prisade studenterna från Uppsala kunna ändra på med en biosensor som de byggt.

När Maximilian Stiefel, som studerar datavetenskap vid Uppsala universitet, beskriver det låter det ganska enkelt – ett blodprov stoppas in i en sensor som på tio minuter visar om patienten har hjärtproblem. Men upptäckten kan göra stor skillnad i sjukvården. Att upptäcka hjärtsvikt i tid kan vara livsavgörande, och många dödsfall hade kunnat undvikas.

– Ett problem i Sverige idag är att man inte kan kontrollera om en patient har hjärtsvikt direkt på vårdcentralen, utan blodprovet måste skickas in till en mätcentral. Sedan måste man vänta i två dagar. Det är bättre att ge en sensor till sjuksköterskorna, säger Maximilian Stiefel.

Tidigare i år fick de priset för Mest kreativa design när biosensortävlingen SensUs avgjordes i Eindhoven, Nederländerna. I november vann Uppsala universitets SensUs-team – bestående av studenter från olika vetenskapsområden – priset Embedded Award i kategorin Student på 25 000 kronor för den mätmetod de har utvecklat.

– Egentligen var prissumman 50 000, men vi fick dela den med ett annat lag, säger Maximilian Stiefel.

Laget är ändå väldigt glada och stolta. Att bygga en biosensor har inneburit många timmars arbete vid sidan av studierna.

– Det har varit jobbigt ibland, vi har hållit på hela sommaren, så det kändes bra att vi faktiskt vann, säger Maximilian Stiefel.

Biosensorn ska vara både effektiv, användarvänlig och relativt billig. Den klarar sig till exempel med en vanlig fjärrkontrolls-LED. Kostnaden är inget hinder för att dela ut sensorn till alla sjukhusavdelningar. När, hur och om den kommer ut på marknaden kan inte Maximilian Stiefel svara på.

– Det beror på om det finns något företag som vill ta hand om det, säger han.

Uppsala universitet deltar varje år i med ett lag i SensUs. Nästa års lag kommer att ställa upp med en sensor som ska användas vid antibiotikabehandling.