Annons
University of Alabama i Huntsville, där studien har genomförts.
Foto: Wikmedia commons/Ttownsfeen

Vanligare att kvinnor ger oförtjänt cred


Kvinnliga forskare brukar i större utsträckning gå med på att låta kollegor stå med som författare, trots att de inte har bidragit så mycket. Det visar en studie från University of Alabama.

35,5 procent av forskarna vid University of Alabama, Huntsville, USA uppgav i en undersökning att de vid något tillfälle låtit någon stå som medförfattare på en studie trots att personens bidrag varit högst försumligt. Två professorer vid nämnda lärosäte, Eric Fong och Allen Wilhite, konstaterar detta i en ny undersökning.

Något de själva beskriver som högst oroväckande är att ett av de vanligaste skälen som angavs till att mot sin egen vilja låta någon stå som författare var att man var rädd att annars riskera sin akademiska karriär. Deras studie visar också att kvinnor i 38 procent högre utsträckning än män känt sig tvingade att ge akademiska erkännanden som de egentligen inte tyckt varit förtjänta.

– Det krävs interna diskussioner på universiteten för att komma till rätta med problem. Det finns ingen magisk formel som kommer att stoppa den här typen av manipulation, men att det är svårt att komma åt betyder inte att man inte måste försöka, säger Allen Wilhite till Times Higher Education.


Annons

Annons

I somras skrev Ergo en doktorand som kände sig tvingad att ange en bihandledare som författare:

Ett barn förstår att det är fel

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…