Annons
Här sköts två personer i fredags, varav en ska vara student från Nederländerna och helt ny i Sverige.
Foto: Sigrid Asker

Krisledning aktiverades i helgen


Flera studenter närvarade när två personer blev skjutna på en pizzeria i Flogsta fredag kväll. Universitetets krisledning verkar för att de som behöver ska få rätt stöd. Man har haft kontakt med den skottskadade studentens familj.

Efter fredagens skjutning, där två personer blev skottskadade, aktiverades universitetets krisledning. Där ingår bland annat Erika Dabhilkar, enhetschef vid internationella kansliet.

– Mina medarbetare larmade, utifrån vad som framgått i media. Vi arbetar utifrån ett tentativt scenario där en av de skjutna ska vara en Uppsalastudent. Detta är ännu inte officiellt bekräftat av polisen, säger hon.

Man har inte varit i kontakt med den skottskadade personen, som ska vara en nyanländ student från Nederländerna, men Erika Dabhilkar har träffat representanter från hans familj, som är på plats i Uppsala.

– Vi kan utifrån det se det som att hans identitet är bekräftad, säger hon.

Utöver den nederländske studenten var en handfull andra studenter på plats vid skjutningen på pizzeria Capri i Flogsta. De, liksom andra studenter som mår dåligt i samband med händelsen, har erbjudits stöd av krisledningen samt psykologer i Segerstedthuset under lördagen, och fortsättningsvis hos Studenthälsan. Information har getts både på svenska och engelska.

– Det finns inget facit för en sådan här situation, det är extremt fall som hanteras timme för timme, säger Erika Dabhilkar.

Hon passar på att berömma de studentmedarbetare som deltagit i krisstödet.

– Nationerna och kuratorskonventet har gett jättefint stöd till studenterna.

Från universitetets sida bedöms inte att några specifika säkerhetsåtgärder behöver till följd av händelsen, eftersom allt tyder på att den skottskadade studenten inte hade någon koppling till gärningsmannen och träffades av misstag.

– Det är förstås mycket olyckligt för Uppsala att en sådan här sak händer. Fruktansvärt och olyckligt att någon som av allt att döma är oskyldig drabbas, säger Erika Dabhilkar.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…