Foto: Sandra GunnarssonBoende i storstadslän har högst utbildningsnivå och störst skulder till CSN.

Högst skulder i Uppsala

Uppsala kommer på tredje plats när CSN listar kommunerna med störst andel låntagare. Allra högst ligger Lund. Däremot har Uppsala de högsta genomsnittliga skulderna.

Stora lärosäten innebär stor andel med studielån i kommunen. Det visar ny statistik från CSN. Lund, Umeå, Uppsala och Linköping toppar listan. Lägst andel låntagare har Pajala, Eda, Dorotea och Hylte. I Lund ligger nivån på 26 procent, i Uppsala på 21,6 och i Pajala på 5.

Den genomsnittliga skulden för låntagare boende i Sverige är cirka 138 000 kronor. Skuldsättningen har ökat de senaste åren.

– Det beror främst på de höjningar som gjorts av studiemedlens lånedel. Vi bedömer att skuldsättningen håller i sig de kommande åren, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN, i ett pressmeddelande.

De högsta genomsnittliga skulderna har personer i Uppsala län.

– Generellt sett har storstadslänen de största skulderna. Det är också där befolkningens utbildningsnivå är som högst, säger Maria Edström.

Minskar gör däremot andelen låntagare som får betalningsproblem. 6,4 procent, eller 85 222 personer, har betalningsanmärkningar på studielån hos Kronofogden. I Uppsala är siffran 3,7 procent. Högst andel personer med betalningsproblem finns i Perstorp, Ljusnarsberg, Högsby och Åstorp, lägst i Lomma, Täby, Danderyd och Arjeplog.

Räntan på studielån är rekordlåg just nu, 0,13 procent.

– Effekten blir att personer ed det nyare studielånet får betala lägre årsbelopp. Personer med det äldre studielånet får kortare avbetalningstid. Vår bedömning är att räntan kommer att höjas nästa år, säger Maria Edström.