Annons
Så här kan en rymdresa i VR gå till.
Foto: Magnus Hjalmarsson

”Du kan skapa egna solsystem”


Det är inte många som får chansen att resa ut i rymden. Men en försmak av vad det skulle kunna innebära kan man få på Ångströmbibliotekets rymdworkshop.

Ett par VR-glasögon och en programvara. Det är vad som behövs för att teleportera dig mellan planeter och spränga månar, nästan iallafall. På tisdag 23 januari hålls workshopen ”Upplev rymden i VR” på Ångströmlaboratoriet för första gången.

– Man får uppleva olika scenarion i rymden. Hur olika planeter förhåller sig till varandra, gravitation och explosioner. Det känns verkligen verkligt, säger Nino Dawod, bibliotekarie på Ångströmbiblioteket och initiativtagare till evenemanget.

När hon byggde upp ett program för VR-labbet ville hon att studenter skulle vara delaktiga. På så vis fick hon kontakt med Josefine Nittler och Adi Bijedic, som kommer att hålla i workshopen.

– VR är i första hand en häftig upplevelse, du kan bland annat skapa egna solsystem i programmet. Samtidigt öppnar det möjligheter att lära sig mycket, säger Adi Bijedic, som läser till ämneslärare i matematik och fysik.

Josefine Nittler läser kandidatprogrammet i fysik och astronomi. När hon har sett folk testa programmet har det varit roligt att se allas reaktioner.

– Man tror att det ska vara häftigt, men det är overkligt häftigt, säger hon.

Workshopen riktar sig i första hand till studenter och anställda vid Ångströmlaboratoriet.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…