Wikimedia commons/Sebastian FMånga har upprörts över sexism i en kursbok i statistik som används vid Örebro universitet.

Sexism i kurslitteratur upprör

Räkneexempel som kränker kvinnor, kortväxta och andra nationaliteter. Det har uppmärksammats i en kursbok i statistik som används vid Örebro universitet.

Ett strandlejon, Leonard, tillbringar sommarlovet tillsammans med tjejer, helst en ny varje dag. Han vet om att han är hiv-smittad och har fått besked om att sannolikheten för att smitta en kvinna är 0.01 vid varje samlag.

Leonard tycker att sannolikheten är så liten att han inte bryr sig om att tala om detta för kvinnorna och han insisterar på att njuta av samvaron utan kondom. Sommarlovet är långt och under sommarmånaderna klarar han av att erövra 140 kvinnor. Hur stor är sannolikheten för att minst en av dem får hiv?

Så lyder ett räkneexempel i ”Statistik– metoder och tillämpningar” som är obligatorisk kursbok i statistik vid Örebro universitet. Nu rapporterar SVT Nyheter Örebro om protester mot boken. En av de som har vänt sig till fakultetsledningen i frågan är Åke Strid, professor och dekanus på fakulteten för ekonomi, naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.

– Det är väldigt olämpligt och inte alls i linje med med universitetets riktlinjer, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Boken har använts på universitetet i tolv år. När den valdes in informerades lärare och studenter om att det fanns vissa problem med innehållet, men menade att den i övrigt var bra som kursbok. Men i och med att lärare och ledning bytts ut har informationen försvunnit. Nu uppmärksammas de tvivelaktiga räkneexemplen i sociala medier.

– Det är givetvis massor med negativa reaktioner, och det tycker jag är bra. Jag är glad att det här uppmärksammas så att vi kan göra något åt det. Det är märkligt att ingen reagerat tidigare, säger Åke Strid till SVT Nyheter Örebro.

Han menar dock att boken inte kommer kunna tas bort från litteraturlistan med omedelbar verkan, eftersom det innebär flera veckors arbete och terminen är igång.

– Men till nästa kursstart ska vi gå igenom kursen och litteraturen och titta på andra möjligheter till kurslitteratur, säger Åke Strid till SVT Nyheter Örebro.

Vid en snabbläsning av ”Statistik– metoder och tillämpningar” har SVT Nyheter Örebro noterat fler formuleringar som kan upplevas som kränkande:

Vilken vikt skulle du tippa att en 1 meter lång dvärg har?”

Sex ryssar i vinterkriget slåss om fem platser i ett tält. Vilka som får platserna ska avgöras med rysk roulette. Hur stor sannolikhet är det att Igor dör?”

I en skolklass med 13 tjejer och 15 killar är det sex av tjejerna och tio av killarna som kan hantera en dator.” 

En fotbollsklubb har 18 aktiva spelare varav 6 är invandrare. Vi drar slumpmässigt 11 spelare till nästa match. Hur stor är sannolikheten för att ett visst antal invandrare blir uttagna?”