Foto: Foto: Lina Svensk/Tom Corser, Wikimedia Commons Ergo skrev om "Simon" första gången i september. Då hade han, efter att ha blivit anklagad för fusk och dömts till avstängning av disciplinnämnden, begärt ut mejlkonversationer mellan prefekter och terminsansvariga på läkarprogrammet där de spekulerade i om Simon var psykopat.

UU nekas prövningstillstånd i fallet ”Simon”

Förvaltningsrätten valde att fria läkarstudenten ”Simon” från fuskanklagelserna. Uppsala universitet var inte nöjda med domen och försökte överklaga. Nu beslutar kammarrätten att neka Uppsala universitet prövningstillstånd.

De rättsliga turerna i fallet med läkarstudenten ”Simon” har varit många. Han fälldes för fusk på två tentor och åtta veckors avstängning av Uppsala universitets disciplinnämnd, men valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten som gav honom rätt. Man ansåg inte att bevisen var tillräckliga och upphävde beslutet om avstängning. Uppsala universitet var dock inte nöjda med domen och valde att försöka få ärendet prövat i kammarrätten. I en intervju med Ergo sent i höstas förklarade prorektor Anders Malmberg beslutet så här:

– Vi valde att överklaga därför att förvaltningsrättens dom inte är helt tydlig samtidigt som den har stora konsekvenser. Om domen står tvingar den oss i princip att lägga om examinationen på de tyngsta kliniska terminerna på läkarprogrammet, sa Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet till Ergo i början av december.

Nu beslutar kammarrätten att inte ge Uppsala universitet prövningstillstånd. Ett beslut som även det kan överklagas. Uppsala universitet har nu tre veckor på sig att överväga hur de kommer att gå vidare. I väntan på detta står förvaltningsrättens dom står fast.

– Jag fick brevet igår och det känns jätteskönt. Jag blev förvånad när de överklagade första gången och skulle bli extremt förvånad om de väljer att överklaga igen. Jag har mått oerhört psykiskt dåligt av detta och hoppas att det tar slut nu, säger Simon som egentligen heter någonting annat.