Annons
Uppsala universitet ser ut att befinna sig på grön kvist.
Foto: Sigrid Asker

Stabilt UU vill utöka sitt ansvar


Årsredovisningen för Uppsala universitet visar på en stabil ekonomisk utveckling. Men för den skull är det inte läge att slå sig till ro, menar rektor.

Konsistoriet behandlade på torsdagen den 21 februari årsredovisningen för 2017. Den visar en omsättning på 6,7 miljarder kronor. Ett underskott på 134 miljoner kronor är enligt plan, för att beta av det tidigare överskottet.
– Utvecklingen är positiv och stabil på en hög nivå, vilket inte betyder att vi kan slå oss till ro. Vi kan och vill ta ett ökat ansvar på flera områden och detta pekar vi på i vårt budgetunderlag till regeringen, säger rektor Eva Åkesson i ett pressmeddelande.

Flera viktiga strategiska satsaningar har gjorts under året, bland annat inom hållbar utveckling, medicinsk teknik och humaniora och samhällsvetenskap. Nu efterlyses ökat ersättningsbelopp inom utbildningar med många laboration inslag, såsom vård, teknik och naturvetenskap. Man framhåller också att de höjda ersättningsbeloppen inom humaniora och samhällsvetenskap bör behållas.
– Vi har höga ambitioner i vårt kvalitetsarbete och det system för utbildningsutvärdering vi ny sjösatt återspeglar detta. Positivt är också att antalet internationella studenter fortsätter att öka, det visar på universitetets attraktionskraft utanför Europa, säger Eva Åkesson i pressmeddelandet.

Incitament för huvudmännen inom hälso-och sjukvård att erbjuda fler VFU-placeringar, utbyggnad av högre utbildning generellt samt fler studieplatser efterfrågas. Inom forskningen vill Uppsala universitet se ökade basanslag, fria från krav på medfinansiering från statliga finansiärer. Då finansieringen av forskningsinfrastruktur i allt högre grad ligger på lärosätena, samtidigt som det finns hinder för att ta ut avgifter av andra aktörer som vill använda teknikerna pekar universitetet på behov av en översyn av denna.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…