Foto: David Naylor/ Uppsala universitetHumanistiska teatern stod färdig 2017, och får nu priset Plåt18.

Omdiskuterat bygge prisas

Tekniskt precisionsarbete och dramatisk ljussättning har gett människorna bakom Humanistiska teatern Plåtpriset. Uppsala universitets visioner var en förutsättning för att resultatet skulle kunna bli så bra som det blev, menar arkitekten Jacob Melin.

Förra våren stod den klar, byggnaden som både ifrågasatts och hyllats. Humanistiska teatern fick möta skarp kritik redan under planeringsstadiet, på grund av projektets höga kostnader. När den stod färdig förra året fick auditoriet beröm för tekniken som gör att alla kan se och höra varandra på ett unikt sätt. Fasaden i perforerad och lackerad aluminium, framtagen av White arkitekteroch konstnären Ann Lislegaard belönas nu med Plåtpriset, som delas ut vid evenemanget Plåt18.

”En byggnad vars fasad har givits ett mångfacetterat uttryck med ett framåtlutat och transparant yttre, tillåts visionens om det öppna och goda samtalet arbeta sig inifrån och ut”, står det i motiveringen.
– Byggnaden hade inte blivit så bra utan Uppsala universitets vision om den Humanistiska teatern. Dessutom hade vår beställare, Akademiska Hus, höga ambitioner. Fasaden är också ett mycket lyckat exempel på ett bra samarbete mellan arkitekt och konstnär. Vi delar äran med Ann Lislegaard som tillsammans med Dsearch på White skapat mönstret för perforeringen, säger Jacob Melin, arkitekt vid White i ett pressmeddelande.
Humanistiska teatern är även nominerad till Årets byggen 2018.