Annons
Psykolostudenterna Jakob Sidmalm, Sevara Kadyrova och Patrick Boothe vill ge nya perspektiv på framgång.
Foto: Jonathan Schiess

Psykologstudenter berättar framgångssagor


Framgångsrik kan man vara även utan makt och pengar, enligt studenterna som arrangerar årets upplaga av Psykologidagen. Temat har de valt för att utmana den traditionella synen på vad framgång är.

Jag möter upp projektledarna Sevara Kadyrova, Jakob Sidmalm och Patrick Boothe på Café Öfre Slotts för att höra mer om Psykologidagen, som äger rum lördag 24 mars. Den årliga arbets- och intressemässan på Blåsenhus firar nu tio år och är öppen för alla psykologiintresserade som vill lyssna på föreläsningar och ta del av spännande forskning från framstående psykologer. Temat för 2018 är framgång.
– Det är styrelsen, alltså vi, som väljer tema varje år. Vi tänkte att framgång är något som man generellt bruka koppla till ekonomisk framgång eller något som är knutet till ens karriär. Men vi ville bredda det begreppet, säger Sevara Kadyrova.
– Ja, precis, man associerar ofta ”framgång” till kända personer med makt, med pengar och så vidare. Men det finns så många andra typer av framgångar i samhället som inte lyfts fram som just framgångar på samma sätt. Några exempel är funktionshindrade som lyckas med stora bedrifter, föräldrar som lyckas med uppfostran av sina barn, studenter som trots psykisk ohälsa lyckas klara sina studier. Vi vill kasta om den traditionella synen på framgång lite, flikar Jakob Sidmalm in.

Kan ni berätta något om föreläsarna ni har bokat i år?
– Ja, bland andra kommer Rebecca Anserud att föreläsa om när hon fick diagnosen bipolär sjukdom och hur det i början var väldigt svårt att leva ett vanligt liv. Hon lyckades hitta ett sätt att förhålla sig till det och skrev boken Ett bipolärt hjärta. Nu åker hon runt och föreläser om att man faktiskt kan leva ett fullt fungerande liv trots att man har bipolär sjukdom, säger Sevara Kadyrova.
– Vi kommer även att ha föreläsare med mer kliniska perspektiv på framgång, tillägger Jakob Sidmalm .

Bland annat kommer Simon Kyaga, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, att föreläsa om kopplingen mellan ”galenskap” och kreativitet. Kyaga, tillsammans med andra forskare från hela världen, genomförde nyligen den största studien någonsin om just detta samband. Myten om den galna professorn med spretigt hår à la Rick Sanchez från Rick and Morty är kanske inte helt ogrundad alltså.

Nytt för i år är även konceptet Årets psykologistudent. Vad är det för något?
– Ja, det är min lilla bebis kan man säga, säger Jakob Sidmalm och skrattar.
– Den består av ett pris som kommer att delas ut under den avslutande sittningen nästa lördag. Tanken är att det ska gå till den som på något sätt bidragit positivt till atmosfären på psykologprogrammet för att på så sätt uppmuntra framgång i det lilla. Det är tänkt att den ska gå till någon som varit särskilt aktiv inom faddringen eller någon som på något annat sätt bidragit till sociala aktiviteter.

Slutligen känner jag mig manad att fråga styrelsen vilka associationer de har till ordet framgång.
– För mig handlar det mycket om balans. Att kunna balansera studier och fritid, att inte stressa upp sig för mycket. Mer som en livshållning än ett resultat i sig, menar Patrick Boothe.
– För mig handlar det om att bidra till världen på ett positivt sätt. Jag tror det var den idealismen som fick mig att välja psykologprogrammet från första början. Jag vill förändra och förbättra världen, säger Jakob Sidmalm.
– Jag skulle nog kombinera de två svaren. Att vara nöjd med sig själv, med sin harmoni, med sin framgång, hur man fungera inom familjen och så vidare. Att vara nöjd med livet är framgång, säger Sevara Kadyrova.


Annons

Annons

När: Lördag 24 mars

Var: Blåsenhus Pris: - 40 kr (om man förbokar på hemsidan) - 60 kr (om man köper vid dörren)

Mer info: www.psykologidagen.nu

Läs om Psykologidagen 2017:

Mässa med makt och mingel

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…