Foto: Sandra GunnarssonStudentbostäder har för majoriteten av fastighetsbolagen i undersökningen varit gynnsamt.

Äga studentbostäder – en lönsam affär

De som förvaltar fastigheter med studentlägenheter bedriver en lukrativ verksamhet. Det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

SVTs genomgång av de 23 fastighetsbolag som är medlemmar i branschorganisationen Studentbostadsföreningen visar att den genomsnittliga avkastningen från 2016 ligger på cirka 18 procent. Det är högre eller på samma nivå som många börsnoterade fastighetsbolag. Bara ett av fastighetsbolagen gick med förlust medan sex bolag har en avkastning på över 20 procent. Samtidigt är köerna till studentbostäder långa och hyrorna ofta höga i förhållande till studiemedlet. SVT Småland har till exempel rapporterat om nybyggda studentlägenheter i Växjö där hyran för en etta landar på cirka 6700 kronor i månaden.   

– Ungefär 40 procent av studenterna har hyror som gör att studiemedlen inte räcker till. Det är jättedåligt. Studierna ska handla om att fokusera på studierna. Istället måste man fokusera på att hitta bostad och att sova på soffan, säger Jacob Adamowicz, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer, till SVT.