Foto: Sigrid AskerRepresentanter från Uppsala universitets studenter var nöjda med ett valresultat som ger dem flest mandat i kårfullmäktige. Från vänster syns Jonas Lundström, Daniel Simmons och Magnus Jansson.

Så gick kårvalet 2018

Efter en långdragen och glesbefolkad valvaka stod det klart att de rödrosa partierna inte längre är i majoritet och att Uppsala universitets studenter fått flest röster i årets val.
– Vi är kanonnöjda. Det känns tryggt, härligt och bra att så många ser vikten i att ha en kår där sektioner och föreningar får ta plats, säger Magnus Jansson, partiordförande i Uppsala universitets studenter.

Foto: Sandra GunnarssonSofie Annerfalk, S-studenter tyckte att UUS var värdiga vinnare och hoppades på samarbete under kommande verksamhetsår.

Kårvalet 2018 i siffror

Mandatfördelning

Uppsala universitets studenter (UUS) 12 mandat, 500 röster, 349 personröster

Vänsterns studentförbund (VSF) 4 mandat, 160 röster, 66 personröster

Allians för kåren (AFK) 6 mandat, 228 röster, 180 personröster

FI studenter 5 mandat, 187 röster, 95 personröster

S-studenter 6 mandat, 256 röster, 175 personröster

 

Valdeltagande

1357 röster

10,6% (10,3 % 2017)

865 personröster

28 blankröster

 

Flest personröster

UUS- Sarah Ericsson 54

S-studenter- Sofie Annerfalk 30

AFK- Ludvig Lundgren 55

FI studenter- Charlie Strängberg 38

VSF- Jesper Bjurvald och Johannes Brolinsson 18 vardera

En ovanligt fin och nästan somrig aprilkväll är det kanske inte oväntat att Uppsala studentkårs valvaka inte är fullsatt. Men några tappra själar dricker läsk och äter kakor i hallen utanför Eva Netzelius-salen på Blåsenhus. Av dessa utgör Therese Schagerholm Dahl (AFK) och Jonas Lundström (UUS) nästan en majoritet när klockan är åtta.

– Jag tänkte att det börjar klockan sju, så vid åtta borde det ha kommit lite folk i alla fall, säger Jonas Lundström.

Lite mer folk brukar det vara på valvakan, vädret och att den infaller på en lördag gör nog sitt för att minska närvaron, gissar Therese Schagerholm Dahl.

– Kul om det kommer fler snart.

Det gör det efter en stund, några S-studenter dyker upp. Valresultatet däremot dröjer längre.

Efter nästan två timmar har valutskottet lyckats räkna ihop resultatet. Fördröjningen beror på att antalet ledamöter från och med i år är 33 istället för 41, något som datasystemet inte är anpassat för och personkryssen behövde därför räknas manuellt. Efter denna uträkning står då klart att Uppsala universitets studenter kammat hem flest röster (500) och får tolv mandat. S-studenter och Allians för kåren får sex mandat, Fi Studenter fem och Vänsterns studentförbund fyra.

Det är en munter Magnus Jansson som kommenterar UUS valresultat.

– Vi är kanonnöjda. Förutom att vi blev största parti har vi ökat med runt 70 röster sedan förra året. Det känns tryggt, härligt och bra att så många ser vikten i att ha en kår där sektioner och föreningar får ta plats, säger han.

Nu hoppas UUS att få ingå i en styrelse med representanter för samtliga kårpartier. Ifall den möjligheten skulle falla är de öppna för andra konstellationer. Vilken som är UUs hjärtefråga står klart.

– Prio ett för oss är att verka för ett sektionsbaserat fullmäktige där sektioner och föreningar får mer inflytande än idag, säger Magnus Jansson.

En utmaning för den nya styrelsen kommer vara att vända det sjunkande medlemskapet i Uppsala studentkår.

– Valdeltagandet har ökat, det är viktigt, säger Magnus Jansson.

Sofie Annerfalk från S-studenter var också nöjd med resultatet, även om hon tyckte det var tråkigt att de fick lika många mandat som AFK – trots att de hade fler röster.

– Det känns bra, vi har gjort en bra valrörelse. Det är ju första gången vi blir andra största parti.

Hur känns det att ni, VSF och Fi Studenter inte längre är i majoritet?

– Lite tråkigt, men jag tycker att UUS är är värdiga vinnare. Vi är ju en kår och förhoppningsvis kommer vi jobba bra tillsammans även nästa år.

Förra året valde ju ni att bilda majoritet och inte ge UUS någon plats i styrelsen. Tror ni de kommer göra samma sak mot er i år?

– Styrelseledamöterna valdes ju in av fullmäktige. Vi får se hur det går, vi är absolut intresserade av att sitta kvar och vi får ta det med UUS. De har ju pratat mycket om att de vill få bort partipolitiken, så det ska bli intressant att se hur de väljer sin styrelse.

Resultatet innebär som sagt att S-studenter, Fi och VSF inte längre har en självskriven majoritet då de tillsammans endast har 15 mandat. Uppsala universitets studenter, som kampanjat hårt på att ge sektionerna inflytande och på sikt avskaffa det partipolitiska systemet – får tillsammans med sin partner i frågan AFK, 18 mandat. Hur partierna väljer att fördela poster i Uppsala studentkårs presidium och styrelse kommer dock att avslöjas först på konstituerande fullmäktigemötet 21 maj.