Foto: Sigrid AskerAnn-Catrin Wells och Max Stenberg tycker att de har haft ett tufft men roligt år som vice ordförande och ordförande för Uppsala studentkår.

Redo för livet efter kåren

För ett år sedan valdes Max Stenberg och Ann-Catrin Wells till ordförande respektive vice ordförande för Uppsala studentkår. När de i juli lämnar över rodret till ett nytt presidium är det med både lärdomar, frustration och mycket glädje i bagaget.

Roligt men jobbigt, sammanfattar Ann-Catrin Wells och Max Stenberg det gångna verksamhetsåret.

– Jag tror inte det går att i förväg sätta sig in i hur det kommer vara att sitta i presidiet, säger Max Stenberg (S-studenter), som i juli lämnar ordförandeposten.

Vice ordförande Ann-Catrin Wells (obunden) säger att hon har nära vänner som varit ordförande och vice ordförande och därmed fått en del upplysningar om vad hon kunnat förvänta sig. Ändå var hon inte beredd på det motstånd de ibland har mött i fullmäktige.

– Jag hade nog trott att det skulle finnas en större vilja att kompromissa, säger hon.

Samtidigt har det på många sätt varit ett givande år för båda. Ann-Catrin Wells uppskattade mycket att få arbeta med rapporten om studenternas psykosociala arbetsmiljö. Visserligen visade den att studenter mår sämre psykiskt idag än för bara tre-fyra år sedan, men just därför kändes det som ett viktigt uppdrag.

– Det gav verkligen något. Rapporten kom lägligt med tanke på att det är valår, och har fått ett stort gensvar, säger Ann-Catrin Wells.

Max Stenberg nämner särskilt styr-och resursutredningen som han har varit en del av, och är glad att ha haft möjligheten att företräda studenterna i stora frågor.

– Och så har jag träffat många trevliga människor. Vi har en jättebra styrelse, säger han.

Att mötas av 50 nya mejl när man kommer till jobbet på morgonen, eller känna att man inte hinner göra allt man hade velat under året tycker de hör till de mindre roliga aspekterna av jobbet.

– Ibland kan det faktiskt vara kul att sitta och skriva till tio-elva på kvällen, men ibland är det pyton, säger Max Stenberg.

Båda upplever att den interna kommunikationen i Uppsala studentkår på många sätt kunde fungera bättre. När de tidigare i år ville föreslå ett inrättande av ett kommunikationsutskott föll det inte i god jord hos fullmäktige.

– Det finns en ovilja i fullmäktige att fatta beslut som leder till förändring, säger Max Stenberg.

Finns det någonting ni känner att ni själva borda ha gjort annorlunda under året?

– Framförallt borde jag ha varit modigare tidigare. Jag var lite feg under hösten, vågade inte driva frågor som jag tyckte var viktiga, säger Max Stenberg.

– Jag reflekterade inte tillräckligt över hur olika beslut skulle tas emot, jag var lite naiv. Efterklokheten slog till ganska snabbt, säger Ann-Catrin Wells.

Den långa och snåriga vägen till att faktiskt fatta beslut är något det avgående presidiet återkommer till fler gånger under intervjun. Max Stenberg menar att alltför mycket tid i fullmäktige går till byråkratiska frågor.

– Det är svårt och läskigt att fatta beslut, men det måste göras. En sida i fullmäktige tycker ju att kåren inte ska vara partipolitisk, men det man bråkar om är snarare byråkrati än ideologi och verksamhet.

Samtidigt är de överens om att man inte får glömma att lyfta fram allt som är positivt med Uppsala studentkår.

– Studiebevakarna gör till exempel ett jättebra jobb. De driver verkligen frågorna om arbetsmiljön. Vissa delar av verksamheten fungerar jättebra, säger Ann-Catrin Wells.

– Ja, de flesta, säger Max Stenberg.

Nu är det snart dags att lämna över till ett nytt presidium. Till Ludvig Lundgren (Allians för kåren) och Joel Cevey Tärnholm (Uppsala universitets studenter) som blir ordförande respektive vice ordförande för Uppsala studentkår kommande verksamhetsår, vill de först och främst säga att de måste våga ta beslut. Ett annat tips är att ha regelbundna möten med kårpartiernas företrädare, vilket förhoppningsvis kan leda till bättre stämning i fullmäktige.

– Men framförallt, ha kul! Arbetet ska inte vara ett ok. Visst är det mycket ansvar och kan vara tufft och jobbigt, men jag har haft väldigt kul, säger Max Stenberg.

Efter sommaren kommer han att återuppta sina studier på juristprogrammet. Det ska bli kul att plugga igen, och Max Stenberg har redan mejlat sin nation för att höra sig för om eventuella uppdrag där.

– Jag skrev att jag vill göra något lättsamt, inget pappersarbete, säger han och skrattar.

Ann-Catrin Wells har fått jobb som projektledare på ett företag i Stockholm. Mastern i kulturgeografi som hon påbörjade innan hon blev vice ordförande får vänta ett tag. Både hon och Max Stenberg kommer att ha några styrelseuppdrag kvar inom Uppsala studentkår, men lämnar den dagliga verksamheten.

– Jag har varit engagerad i kåren sedan jag kom till Uppsala våren 2014. Jag känner mig ganska klar, säger Max Stenberg.

Det avgående presidiet vill tacka alla studenter som under året har engagerat sig i Uppsala studentkår.

– Utan dem är vi ju ingenting, säger Ann-Catrin Wells.