Foto: Sanna Svanström Tobias Hamfelt, Erik Tebrell och Arvid Segerström är medlemmar i bandet The Farah Dibas och intiativtagare till eventet Sommaren är live.

Sommaren är live även i år

Det började som en liten spelning i Triangeln och utvecklade sig till en minifestival året efter. Med ännu mer draghjälp går Sommaren är live av stapeln för andra gången – och bandet som startade allt passar på att göra sin avskedskonsert.

Sommaren är live

1/6 17.00 – 23.00

Gratis inträde

Gropen utanför Studentradion

Artister: Rhymes, Blood Red Oranges,
The Farah Dibas, Dragon Dolls,
Döda Have, Josefin Danielsson

Solen skiner över gropen utanför Studentradions lokaler i Ekonomikumparken. Tobias Hamfelt, Erik Tebrell och Arvid Segerström hoppas innerligt att den kommer göra det även på fredag, när gropen pryds med en scen som ska husera banden som spelar på festivalen Sommaren är live.

– Vi uppdaterar väderapparna konstant, säger Arvid Segerström.

– Men än så länge ser det bra ut!

Killarna utgör hälften av bandet The Farah Dibas, som är initiativtagare till Sommaren är Live. Det hela började med att killarna hade en egen spelning i Triangeln för tre år sedan, något de kände att de ville utveckla till något större.

– Vi hade börjat spela tillsammans och ville uppträda, men det fanns ingen självklar scen. Då ville vi göra något åt det, säger Arvid Segerström.

– Och när vi ändå skulle rigga tänkte vi att andra också kunde spela. Det finns ingen tradition av att fira in sommaren efter terminen i Uppsala, men många hänger i parkerna och då kan de passa på att gå på konsert också, säger Erik Tebrell.

Sommaren är live arrangeras av The Farah Dibas tillsammans med studieförbundet Bilda och Studentradion, som om allt går som det ska kommer att livesända konserterna. Det är skönt att inte vara så ensamma i arbetet med festivalen som de var förra året, konstaterar killarna.

– Då var vi helt själva och fick fixa allt. Nu har vi bland annat fått låna utrustning av Bilda och fått hjälp med pengar och marknadsföring av Studentradion, säger Arvid Segerström. Tobias Hamfelt nickar instämmande.

– Det har också gått sjukt bra med banden. Det är många som har hört av dig och velat vara med.

De som uppträder är främst uppsalaband, inklusive The Farah Dibas själva. Men fredagens konsert blir också deras sista. Flera bandmedlemmar lämnar Uppsala till hösten för nya äventyr och därför väljer bandet att lägga ner.

– Det känns trist, det har varit roligt att gå och repa, säger Erik Tebrell.

– Vi har släppt låtar på Spotify den här veckan men efter konserten lägger vi ner. Men jag och Erik ska starta nytt, säger Arvid Segerström och skrattar.

Så vill man se The Farah Dibas live är det med andra ord sista chansen på fredag. Killarna hoppas på god uppslutning och avslutar intervjun med några argument för att spendera fredagskvällen på Sommaren är live.

– Passa på, support your local band! Speciellt nu när det kostar nada, säger Erik Tebrell, som får medhåll av Tobias Hamfelt.

– Det finns inte så mycket gratis spelningar, det är kanske Kulturnatten – men då är det pissigt, regningt och kallt, säger han.

– Och så är det såklart duktiga musiker, säger Arvid Segerström.