Foto: Jakob MeijerHögskoleprovet är en andra chans för många.

Nedgång för högskoleprovet

Färre har anmält sig till högskoleprovet än förra hösten. Förklaringen tros vara rådande högkonjunktur, som gör det lättare för unga att få jobb.

49 284 personer har anmält sig till högskoleprovet 21 oktober, vilket innebär en minskning med 11,6 procent sedan höstterminen 2017.

– Anmälningarna till högskoleprovet har minskat sedan hösten 2016, säger Karin Röding. Denna nedgång beror främst på högkonjunkturen – många unga väljer bort att fortsätta med studier direkt efter gymnasiet när det är ganska lätt att få jobb. En tidigare delförklaring till tappet i anmälningarna var att ungdomskullarna minskade, men så är det inte längre. Tvärtom finns det nu fler 18–20-åringar än vad det gjorde förra hösten. Och antalet yngre förväntas fortsätta att öka under de närmaste åren, säger Karin Röding, Universitets-och högskolerådets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Drygt 79 procent av de som har anmält sig är födda 1994 eller senare och den största gruppen är födda 2000. 51,8 procent är kvinnor.

Högskoleprovet har funnits i 40 år. Den som söker studier via högskoleprovet hamnar i en egen urvalsgrupp. Provresultatet är giltigt i fem år.

– Högskoleprovet är en andra chans för alla som vill läsa vidare, sig Karin Röding i pressmeddelandet.