Foto: Sigrid AskerLängst fram står Hugo Åström. I bakgrunden från vänster: Max Nyman, Hugo Durelius, Emil Wallerstedt, Oscar Sellert och Axel Jobeus. Alla bakom UU Memes pluggar ekonomi.

Männen bakom memen

En pil genom ögonspringan i rustningen kan vara precis vad man behöver se när man sitter och tentapluggar. Personerna bakom populära kontot UU Memes gör humor av Uppsalastudenters vardag.

Har du också sett dem? Facebookkontot UU Memes, med nära 7 000 följare delar bilder och klipp som ska få Uppsalastudenter att skratta igenkännande. Det senaste exemplet visar hur en pil skjuts in genom den smala ögonspringan i en annars gedigen rustning, med texten ”Känner mig ändå väl förberedd, ska mycket till för att inte klara tentan”. Memen har fått 1500 reaktioner.

– Många har tentaperiod nu, så det går hem. Man mår kanske lite bättre i tentaångesten när man får skratta åt den, säger Hugo Durelius.

Han och kompisarna Emil Wallerstedt, Hugo Åström, Oscar Sellert, Max Nyman och Axel Jobeus utgör den tidigare anonyma sextett som startade det populära kontot i september 2017. Idén föddes delvis därför att de tyckte att det motsvarande konto som finns för Lunds universitet var dåligt.

– Vi driver mycket med andra universitet, kanske speciellt Lunds, men också med Uppsalas nationer och med ekonomstudenter, som vi själva är, säger Axel Jobeus.

Inspirationen till inläggen kommer oftast från deras egen vardag. Under året de drivit kontot har de fått bättre och bättre koll på vad som går hem. I sin gemensamma gruppchatt bollar de idéer och många av dem skjuts ned.

– Något som är viktigt att tänka på när man gör humor som ska nå ut till många är att man inte bara kan utgå från sig själv. Ett internt skämt i ens kompisgäng är kanske helt obegripligt för andra, säger Hugo Durelius.

Emil Wallerstedt jobbar med sociala medier åt ett företag vid sidan av studierna på ekonomprogrammet och är den som gör den grafiska designen för UU Memes.

– Jag har lärt mig mycket genom det här som jag kunnat använda i jobbet, säger han.

Jag frågar om de tror att de kommer kunna skriva upp UU Memes i sina cv:n. De enas om att det beror lite på vilka jobb de söker, men att det inte är otänkbart.

– Alla gillar ju folk som tycker om att ha kul, säger Max Nyman.

– Om jag skulle söka ett bankjobb är det inte osannolikt att min chef någon gång har blivit taggad i våra inlägg. De går ju hem även hos många som har varit studenter tidigare – mina föräldrar har också blivit taggade, säger Hugo Åström.

Att folk taggar sina kompisar i kommentarerna tror de är en anledning till att kontot har fått så många följare. Axel Jobeus tror att folk gillar memes delvis för att taggningar är ett sätt att kommunicera.

– Ibland taggar jag kompisar under inlägg som inte ens är så roliga, bara för att jag kommer att tänka på dem. Memes är lättsmält underhållning, det behövs alltid, säger han.

Det händer att följare skickar in tips på saker att göra memes av. Under intervjun kläcks idén att genomföra en tävling för tipsare. Vad vinsten blir utöver äran att vara upphovsperson till en meme är ännu skrivet i stjärnorna, men håll ögonen öppna. Både för tävlingen och en utlovad meme som driver med Ergo.