Wikimedia commons/ Siegele RolandAtt åka tåg genom Europa kan vara ett både hållbart och trevligt sätt att inleda en utbytestermin, hoppas de internationella handläggarna.

Pilotprojektet som väljer bort piloter

Utbytesstudier behöver inte innebära enorm klimatpåverkan. Nu lanserar Uppsala universitet ett projekt för att få fler studenter inom Erasmusprogrammet att välja tåg framför flyg.

I fjol skickade Uppsala universitet ut 365 studenter i Europa för att prova på livet som utbytesstudent. Målet är dessutom att ännu fler ska ges möjlighet att studera utomlands. Internationella utbyten är viktiga för akademin, men de många flygresor de kan innebära krockar med ambitionen att minska klimatpåverkan, menar Sara Hurtig, internationell handläggare vid Uppsala universitet.

– Det kändes inte bra, all flygning har klimatpåverkan. Vi fick idén att använda medel vi får genom Erasmusprogrammet till att uppmuntra fler att ta tåget, säger hon.

Som ett pilotprojekt under 2019 kommer 50 stipendier att delas ut bland studenter inom Erasmusprogrammet som ska studera vid något europeiskt universitet, 20 inför vårterminen och 30 inför höstterminen. Stipendierna utgörs av 2000 kronor, som täcker större delen av kostnaden för ett tågluffarkort som gäller i fem dagar. Ansökan sker i samband med att man söker Erasmusstipendium.

– Redan förra veckan hade tretton av sökande uttryckt intresse för att åka tåg. Med tanke på att 70 procent av alla ansökningar brukar inkomma strax före deadline, som är 30 november, ser det ut att kunna bli många fler, säger Sara Hurtig.

Tågstipendierna kommer att delas ut genom lottning. Sara Hurtig har pratat med flera studenter som har sagt att de gärna vill ta tåget även om de inte får stipendium för det.

– Det känns bra att kunna erbjuda den här möjligheten. Det är ju en fantastisk chans att få resa med tåg genom Europa i några dagar, säger Sara Hurtig.