Annons
Rektor Eva Åkesson oroas inte över den avskalade budgetpropositionen.
Foto: Ida Nordenhem

Avskalad propp i väntan på regering


De avskalade budgetproposition som har presenterats av övergångsregeringen innebär inga egentliga förändringar för Uppsala universitet. Men exakta besked kommer först när en ny regering har tillträtt.

Under torsdagen presenterade övergångsregeringen en avskalad budgetproposition. Den saknar flera tidigare aviserade reformer, för att lämna utrymme för politiska reformer av den nya regeringen. Därför får flera instanser vänta på exakta besked, däribland Uppsala universitet. Enligt den avskalade budgetpropositionen får Uppsala universitet 20 miljoner kronor mindre för forskning och 20 miljoner mindre för utbildning, men det beror huvudsakligen på att medlen för forskningspropositionen och riktade utbildningssatsningar inte är inlagda.

– Att allt inte finns med i denna budget är inget konstigt. Vi är inte oroliga utan jobbar på enligt den budget för 2019 som konsistoriet beslutade om i juni. Vi vet att det finns en bred samsyn i partierna om förstärkning av basanslag och riktade utbildningssatsningar, men vi förväntar oss att detaljerna kring detta kommer i ett senare skede av nästa regering, säger rektor Eva Åkesson i ett pressmeddelande.

I övrigt innebär den avskalade budgetpropositionen inga förändringar att tala om för Uppsala universitet.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…