Annons
Från och med 14 december har de som köpt träningskort på Campus 1477 endast möjlighet att träna vid Blåsenhus.
Foto: Lina Svensk

Populärt gym läggs ner


I mitten av december stänger Campus 1477 ner träningsverksamheten på Science park. Minskat antal medlemmar och en planerad hyreshöjning ligger bakom beslutet.

I 20 års tid har Studenthälsan som driver Campus 1477 huserat i lokalerna på Science park. Men från och med 14 december kommer verksamheten att stängas ned.

– Anledningen till beslutet är att vi tappat besökare under de två senaste åren och att hyresavtalet från och med nästa år skulle ha blivit nästan 50 procent dyrare, säger Simon Andersson, verksamhetschef på Campus 1477.

Byggandet av konferenscentret Hubben strax utanför dörren menar han har påverkat medlemsantalet negativt – det har blivit svårt att parkera och ta sig fram i området. Därtill planeras nya byggen i närheten. Campus 1477s lokaler var även i behov av renovering. Men när hyresavtalet med fastighetsägaren Vasakronan skulle förnyas inför årsskiftet fanns inga renoveringsförslag, utan endast en rejäl hyreshöjning. Att fortsätta vara kvar skulle bli ohållbart, menar Simon Andersson.

– Det känns såklart supertråkigt. Men hade vi inte tagit det här beslutet skulle vi inte kunna ha kvar verksamheten vid Blåsenhus heller.

Då man redan inför hösten anade vartåt det barkade har man under hösten lagt om schemat och flyttat alla instruktörsledda pass till Campus 1477 vid Blåsenhus. Där planerar man också att utöka öppettiderna, frigöra mer yta till populära pass och placera ut fler konditionsmaskiner.

– Vi har kapacitet och kommer att kunna tillmötesgå studenternas behov med ett omfattande utbud vid Blåsenhus.

Rebecca Liljeblad Thorell, som är projektledare inom kommunikation på Vasakronan, menar att hyreshöjningen inte är så stor.

– Det avtal vi hade skrevs för 18 år sedan. Sedan dess har inga villkorsändringar gjorts. Den hyresnivå som nu gäller är knappt marknadsmässig, skriver hon i ett mejl till Ergo.

Vem som kommer ta över lokalerna är i dagsläget hemligt.

– Vi har en hyresgäst klar men kan ännu inte avslöja vem eller vilken typ av verksamhet det blir.

När Ergo besöker gymmet på Science park en vardagseftermiddag är stämningen lugn. På en matta sitter isländska studenten Unnur Gudnadottir och stretchar efter träningspasset. Hon har hört att anläggningen ska stängas.

– Jag kommer att fortsätta träna på Blåsenhus. Men det är synd att det här stänger eftersom det ligger så nära där jag bor. Dessutom pluggar jag på BMC.

Hon hoppas att stängningen inte ska påverka hennes träningsfrekvens, men säger att hon kommer behöva vänja sig vid att trängas med fler.

– Jag tror att det kommer bli trångt på Blåsenhus. Det är det redan idag.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…