PressbildI den här buren ska fem studenter slå sina förhoppningsvis kloka och uthålliga huvuden samman.

Studenter fängslas för att lösa samhällsproblem

Vad händer om man stänger in fem studenter på fjorton kvadratmeter utan internet, med en trave näringsdrycker? Det får vi veta på fredag klockan fyra, då projektet The Lab avslutas.

Foto: Sigrid AskerSophia Södergård på Studentboet är en av de som kommer att besöka studenterna i glasburen.

Samarbete över ämnesgränser är nödvändigt för att lösa framtidens utmaningar. Det är ledordet när tre ingenjörsstudenter, en psykologstudent och en statsvetarstudent stängs in i en glasbur i 24 timmar, under projektet The Lab.

– Vi vill visa att Uppsalas ingenjörsstudenter är unika, eftersom deras studier skrider över ämnesgränserna. Det är värdefullt i arbetslivet, duktiga ingenjörer behöver samarbeta med psykologer om man till exempel ska utveckla AI-lösningar, säger Elin Eriksson, kommunikatör på kansliet för teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet.

På de fjorton kvadratmeter som buren utgör ska studenterna Victoria, Fredrik, Emil, Emma och Christian inte bara samsas utan även gemensamt lösa ett antal uppgifter. Det börjar idag, torsdag klockan 16, och först efter 24 timmar får de lämna buren.

– Uppgifterna är väldigt varierade. Det är stora och komplexa samhällsutmaningar, korta och mer snabblösta uppgifter samt en del verklighetsbaserade problem där vi tror att de kan få fram användbara svar, säger Elin Eriksson.

I buren finns en tältsäng, men Elin Eriksson tror att studenterna kommer att ha för fullt upp med uppgifterna för att sova några längre stunder. Enda gången de tillåts lämna utrymmet är när de behöver gå på toaletten. Den proviant som garanteras är näringsdrycker.

– Det kan hända att det blir lite andra saker också, i samband med uppgifterna. De kommer att få många besök under dygnet, säger Elin Eriksson.

Besökarna kan vara allt från professorer till musiker och andra underhållare. En del av dem kommer att ge uppgifter eller starta diskussioner. Studenterna kommer helt att sakna tillgång till internet.

– De får förlita sig på sina hjärnor och Nationalencyklopedin, säger Elin Eriksson.

Alla vi som inte är inlåsta i The Lab kan dock via just internet följa vad som händer i buren. Studenterna kommer hela tiden att livesändas via Youtube.

En av de som ska hälsa på i The Lab är Sophia Södergård, verksamhetsledare på Studentboet. Hon kommer tillsammans med en representant för Uppsalahem att tilldela gruppen en utmaning som är relevant för många studenter.

– De ska få diskutera hur studenternas bostadssituation kan förbättras. Det är jättebra  att delta i sådana här projekt, vi behöver initiativ där bostadsfrågan kan diskuteras, säger Sophia Södergård.