Wikimedia commons/ WikipediaJames Watson är hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Hedersdoktor uttryckte rasism

Nobelpristagaren James Watson har uttryckt att det finns ett samband mellan hudfärg och intelligens. han har fråntagits flera hederstitlar men är fortfarande hedersdoktor vid Uppsala universitet.

James Watson, Nobelpristagare i medicin 1962, fråntagits alla hedersutmärkelser vid The Cold Spring Harbor Laboratory, där han fram till 2007 ledde forskningsarbetet.

Anledningen är att han har hävdat att svarta människor är mindre intelligenta än vita, och att detta är oroväckande för Afrikas framtid. För tolv år sedan förlorade James Watson sin rektorstitel på grund av detta. I en amerikansk tv-dokumentär som visades förra veckan i amerikansk tv vägrade han ta avstånd från uttalandet.

"Jag skulle vilja att mina åsikter hade ändrats, att det fanns ny kunskap som säger att din uppväxt är viktigare än naturen. Men jag har inte sett sådant forskningsresultat. Och det finns en skillnad mellan en genomsnittlig svart och en genomsnittlig vit i iq-tester. Jag skulle säga att skillnaden är genetisk", säger James Watson i en intervju.

Eftersom James Watson även är hedersdoktor vid Uppsala universitet sedan 2007 har frågan lyfts huruvida han borde bli fråntagen även denna titel.

– Vi för diskussioner om hur vi ska hantera situationen. Hans påståenden har ingen vetenskaplig grund alls. Men tyvärr det går inte att värja sig för att människor kan skaffa konstiga åsikter, säger Stellan Sandler, vicerektor vid Uppsala universitet till UNT.

Stefan Sandler känner inte till något fall där en hedersdoktorstitel har dragits tillbaka.  Däremot kommer man nu att diskutera vad som kan krävas för att det ska kunna ske.