Foto: Sigrid AskerEn student vid Uppsala universitet misstänks för förberedelse till mord.

Uppsalastudent nekar till mordförberedelse

En person som studerar vid Uppsala universitet sitter häktad misstänkt för förberedelse till mord. Mannen kan ha tillskansat sig kemikalier från universitetet för att tillverka en bomb.

En man i 30-årsåldern häktades i dagarna på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord.  Mannen är student vid Uppsala universitet och åklagaren misstänker att den bomb han har tillverkat delvis kan bestå av kemiska substanser som han på något sätt har tillskansat sig via universitetet.

– För att göra det mannen planerade krävs detaljerad kemisk kunskap. Det är inget som vem som helst utan förkunskap hade kunnat göra, säger kammaråklagare Michael Ehrencrona till SVT Nyheter Uppsala.

Enligt kammaråklagarens bedömning är risken stor att mannen hade fullföljt sina planer om inte polisen stoppat honom.

Christina Boman, säkerhetschef vid Uppsala universitet, säger att det enligt universitetets kännedom inte har funnits några indikationer på att studenten skulle begå ett allvarligt brott.

– Det hela är tragiskt. Det vi som myndighet kan göra i det här läget är att lämna den information till polisen som är användbar för förundersökningen och det gör vi löpande.

Den häktade studenten nekar till brott.