Foto: PrivatSamira Nygård Mirzaei får tack vare ett stipendium sin tågresa till Sevilla finansierad.

Samira tar tåget till utbytet

Ett ögonblick…

Ämneslärarstudenten Samira Nygård Mirzaei, som snart tar tåget till Spanien för en utbytestermin, tack vare universitetets tågstipendium.

Här kan du läsa mer om Uppsala universitets tågstipendium:

Pilotprojektet som väljer bort piloter

Grattis till stipendiet! Vad var det som fick dig att söka?

– Jag bestämde mig för att sluta flyga för ett år sedan. Det här blir min tredje tågresa utomlands. När jag blivit antagen till Erasmus-utbyte i Sevilla tipsade en vän om att man kan söka tågstipendium. I mellandagarna fick jag veta att jag fått det.

 

Hur kommer resan att se ut?

– Först hälsar jag på en kusin i Malmö. Sedan åker jag via Köpenhamn, Hamburg och Frankfurt till Paris, där jag övernattar. Då ska jag till Eiffeltornet eftersom jag har besökt Paris tre gånger utan att se det. Därefter stannar jag i en fransk by som heter Hendaye nära spanska gränsen, och så tillbringar jag två-tre dagar i San Sebastian innan jag åker till Sevilla.

 

Vad finns det för fördelar med att åka tåg, förutom att det är klimatsmart?

– Jag ser det som en resa i sig. Man får se platser som man inte skulle se annars.

 

Du har ju redan åkt en del tåg i Europa. Finns det något land där du tycker att tågen fungerar särskilt bra?

– I Tyskland har jag erfarenheten att tågen brukar gå i tid. En gång var jag med om att ett blixtnedslag gjorde att alla tåg i landet blev försenade, men anknytningssystemet var så bra så jag kunde boka om direkt och ändå komma fram i tid.

 

Vad brukar du göra för att fördriva tiden på tåget?

– Ibland hamnar man bredvid någon trevlig person som man kan prata med. Nu har jag laddat ned serier som jag kan titta på offline, och så kan man läsa förstås. Jag tänkte också ta med en målarbok.

 

Har du någon drömresa med tåg?

– Det är nog östra Europa. Länder som Albanien och Montenegro har väldigt vacker natur. Vänner som kommer därifrån har visat bilder och det ser helt magiskt ut. Jag funderar på att resa genom Östeuropa på hemvägen. Hemresan betalar jag själv men tänker ändå åka tåg.