Annons
Sjuksköterskor med utländsk examen har lätt att etablera sig på arbetsmarknaden efter kompletterande utbildning.
Foto: Wikimedia commons/ Rebecca 20162393

Toppresultat för utlandsutbildade sjuksköterskor


79 procent av sjuksköterskorna med utländsk examen var etablerade på den svenska arbetsmarknaden ett år efter kompletterande utbildning. Överlag är etableringsgraden hög hos invandrade akademiker som har kompletterat sina utbildningar.

Regeringens särskilda satsningar för lärare, jurister, sjuksköterskor, läkare och tandläkare med examen från utlandet har fallit ut väl, visar Universitetskanslersämbetets (UKÄ) uppföljning. 70 procent var etablerade på arbetsmarknaden ett år efter kompletterande utbildning, i de flesta fall arbetade de inom det yrke de var utbildade till i sina ursprungsländer.

– Resultatet är mycket positivt med en god etableringsgrad för personer med utländsk högskoleutbildning som fullföljt en kompletterande utbildning här i Sverige. Det kan, förutom hög kompetens hos dessa personer, bland annat förklaras av att undersökningen omfattar utbildningar som leder till bristyrken och en gynnsam arbetsmarknad, säger Anna Bengtsson, utredare på UKÄ, i ett pressmeddelande.

Allra högst etableringsgrad – 79 procent – hade de som gått kompletterande sjuksköterskeutbildning. Överlag var 71 procent av kvinnorna och 67 procent av männen etablerade efter ett år.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…