hitta.sePampas Marina, ett befintligt område i Stockholm som är byggt på vatten.

Planerar studentbostäder med flyt

När det blir för trångt på land kan studenter få bo på vattnet. Nu planeras 40 flytande studentlägenheter i Lilla Värtan.

Om detaljplanen går igenom kommer 40 nya studentbostäder att byggas intill en konstgjord ö i Lilla Värtan, enligt beslut i Stockholms stads exploateringsnämnd. Lägenheterna ska byggas av AquaVilla Produktion och förvaltas av ByggVesta.

– Studentbostäderna vid Kolkajen innebär en ny milstolpe i Aquavillas utveckling med boende på vatten, efter det att vi historiskt sett legaliserade boende på vatten 1997 i Pampas Marina tillsammans med Solna stad. Sverige har fantastiska möjligheter att utveckla boende på vatten genom att vi har en kuststräcka på hela 380 000 km, säger Richard Bergström grundare av AquaVilla till Byggvärlden.

Själva bygget kommer att ske i Västervik, innan husen skeppas till Kolkajen. De ska ha en flytkropp i betong som förväntas klara sig utan underhåll i 100 år. Ett patenterat energisystem ska täcka upp till 70 procent av energiförsörjningen, vilket innebär at bostäderna blir effektiva ur hållbarhetssynpunkt.

Byggstart är planerad till 2025.