Foto: PrivatMarwin Wallonius säger att han precis som alla andra kan glömma bort saker. Han använder sällan minnesteknik i sin vardag men har en ”att göra-lista” med 20 platser i sitt minne. Om han kommer på något viktigt, lägger han in informationen där, men sedan ser han till att snabbt skriva upp det i sin telefon när den väl finns till hands.

Minnesvärd dejtare till final

Marwin Wallonius blev direktkvalificerad till finalen i TV4:s Talang efter att ha lyckats speed-dejta och komma ihåg 60 tjejers namn, telefonnummer dejtingpreferenser. Ergo ringde upp den flerfaldiga minnesmästaren för att höra hur det gick till och ta reda på om han använt samma teknik under läkarstudierna i Uppsala.

Han är lite svår att få tag på. Schemat inför finalen i TV4:s program Talang är strikt med flera timmars träning per dag. Slutligen hittar vi en lucka.

I början av februari kunde man se hur Marwin Wallonius i tv speed-dejtade 60 tjejer ur publiken. Efter att ha suttit ner i en minut med varje tjej, kunde han i efterhand komma ihåg deras namn, telefonnummer och vad de ville göra på en andra dejt. Hans nummer tog juryn med storm och direktkvalificerade honom till finalen som spelas in i mars. Men trots sin prestation har han aldrig varit på en speed-dejt.

– Nej, jag kände till konceptet och tänkte att jag kunde göra det kul.

Skulle du vara bra på den här typen av dejtande i verkligheten?

– Nej, jag har knappt förstått vad man gör på en speed date, pratar snabbt med många människor? Jag skulle ha lätt för att memorera vad de sa, men interaktion mellan människor handlar om mer än att komma ihåg vad de säger.

För den som såg programmet är det lätt att tänka att Marwin Wallonius helt enkelt har ett väldigt bra minne. Men det ligger hård träning och speciella tekniker bakom hans förmåga. Han berättar att han inför sitt uppträdande använde sig av en sorts databas med 1 000 platser i sitt minne.

– Jag har ett siffersystem där varje tresiffrig kombination representerar en bild. 001 är Pongo i de 101 dalmatinerna. 002 är från Sonic the Hedgehog. De flesta bilder kommer från tecknade tv-serier som jag såg som liten, det är viktigt att alla bilder är unika.    

När han sedan sätter sig med tjej nummer ett placerar han in hennes namn (som har en bild), telefonnummernummer och aktivitet i Pongofilmen. Därefter kan han plocka fram henne ur minnet genom att spela filmen. Talang spelades in i oktober och jag frågar honom om han fortfarande kommer ihåg alla tjejerna och deras namn?

– Nej, de försvann efter en vecka. Hur länge det sitter kvar beror på hur ofta jag repeterar. Det är som ett lagringsutrymme. Jag använder det till tävlingar, informationen ligger inte där permanent utan åker in och ut.  

Det var 2012 som Marwin Wallonius började mixtra med minnestekniker. Han insåg snabbt att han kunde bli duktig då han jämförde sina tider med rekorden. Sedan dess har han vunnit SM fler gånger och placerat sig bäst som tvåa i VM.

– Det började med att jag gjorde research i studiesyfte för att bli bättre på mina studier i gymnasiet. Då upptäckte jag att man kunde tävla och då blev jag mer inne på det.

Parallellt med tävlandet har han också hunnit med att läsa läkarutbildningen vid Uppsala universitetet. I januari tog han examen, 24 år gammal. Att kombinera tävlandet med studierna har stundtals varit tufft.

– Inför VM har jag satt av jättemycket tid och det brukar krocka med tentan. Då har jag satsat på att ta omtentan, men det är lite jobbigt att plugga den samtidigt som man börjat på nästa kurs.

Tvärt emot vad man skulle kunna tro, säger han sig inte ha haft det lättare än andra studenter. Det är först nu under det senaste året som han förfinat tekniken och lärt sig applicera den på studierna.

– Jag hade en antibiotikadugga där man skulle kunna hur många bakterier som helst och olika antibiotika och deras effekter. Då använde jag databasen som jag byggt upp inför tävlingarna, la allt där och så gick duggan bra.

Nu pågår hårdträning inför ett nytt hemligt nummer som han hoppas kommer leda till seger i Talang. Därefter ska han jobba på en vaccinationsmottagning och så småningom söka AT.

Kommer du att använda dig av din minnesteknik när du träffar patienter?

– Nej jag kommer sitta där med papper och penna, då är jag mer närvarande. När man använder tekniken är man inne i sitt huvud, så även om det går är det inget jag skulle göra.