Foto: Anneli von Cotzhausen ModinCaroline Sandström och Patrick Boothe, två av årets projektledare.

Jubilerar i brottets tecken

Hur gör du som psykolog när du ska bemöta någon med ett kriminellt förflutet? Eller någon som är direkt våldsam? Psykologidagen 2019 firar tioårsjubileum och mässan har i år brott som tema.

Foto: Oscar WallinSevara Kadyrova och Patrick Boothe laddar för Psykologidagen.

Psykologidagen

Vad: Psykologidagen är en årlig mässa som behandlar olika teman inom psykologi. I år är temat brott och mässan kommer erbjuda allt från utställare och föreläsningar till en fotoutställning. Mässan avslutas med en sittning med efterföljande 02-släpp.

När: 23 mars. Mässan är öppen mellan 9-16:30, sittningen är 18dk.

Var: Mässan är på Blåsenhus, sittningen på Östgöta nation.

Du kan kolla upp Psykologidagen på Facebook och Instagram.

Marskvällen är mörk och lite kuslig när jag tar bussen till Blåsenhus. Vädret passar väl till Psykologidagens tema 2019, brott. Psykologidagens projektledare, Caroline Sandström, Patrick Boothe och Sevara Kadyrova, är alla psykologstudenter som bara har ett par år kvar på sin utbildning.

– Psykologidagen är tänkt att komplettera utbildningen. Vi kände att just brottstemat är något vi saknar på Uppsala universitet. På Stockholms universitet kan man läsa kriminologi, vittnespsykologi eller rättspsykologi, men här finns inte sådana kurser. Därför vill vi bidra med det perspektivet, berättar Caroline Sandström.

Psykologidagen kommer att lyfta fram både brottsofferperspektivet och förövarperspektivet. Som psykolog kommer du i kontakt med båda grupperna, då är det viktigt att veta hur du kan bemöta någon som fallit offer för någon annan, såväl som någon som själv är kriminell eller våldsam.

– Om man exempelvis får en patient från en nära relation där den ena partnern slår den andra så pratar man ganska mycket om partnern som blir slagen. Men man pratar väldigt lite om vad man kan göra med den som faktiskt slår. Om denne dessutom vill förändra sitt beteende så måste vi veta hur vi kan hjälpa till med det. Därför är temat brott väldigt relevant för oss, säger Caroline Sandström.

Årets psykologidag kommer att bjuda på åtta föreläsare, omkring 20 utställare och en fotoutställning. Dessutom finns möjlighet att delta i två speed-dejtingpass med cirka femton legitimerade psykologer per pass. Det innebär att du får chansen att träffa verksamma psykologer och ställa några snabba frågor om yrkeslivet.

I år är det även Psykologidagens tioårsjubileum och det kommer visas med extra allt.

– Vi kommer att ta ut alla svängar. Allting kommer vara lite extra. Vi kommer dels ha det extra utpyntat på själva sittningen senare på kvällen. Sedan kommer vi ha lite roligare goodiebags och förhoppningsvis ännu mer spännande föreläsningar än vanligt, fast det brukar alltid vara spännande, säger Patrick Boothe.

– Varje år är speciellt. Varje år är unikt på sitt eget sätt med mycket fokus på årets tema. Det gör att varje år blir som ett jubileumsår, tillägger Sevara Kadyrova.