Annons

Studenter får plugga klart trots Brexit


Storbritanniens utträde ur EU kan snart bli verklighet. I nuläget är det oklart hur Brexit kommer att påverka internationella studenter, men enligt Sara Laginder på Internationella kansliet kommer det inte att drabba någon under pågående utlandsstudier.

Idag, onsdag, röstar det brittiska parlamentet om ifall landets utträde ur EU kommer att ske med eller utan avtal. Om avtalet röstas igenom sker på torsdagen en omröstning om huruvida Brexit, i dagsläget planerat till 29 mars, ska skjutas fram.

– Innan vi vet om det blir en ”hård” Brexit, utan avtal, är det oklart hur internationella studenter kommer att påverkas, säger Sara Laginder, internationell handläggare på Internationella kansliet vid Uppsala universitet.

Oavsett vad omröstningen resulterat i kommer dock ingen student att tvingas avbryta sina studier, vare sig britter i Sverige eller svenskar i Storbritannien. Det gäller både Erasmusdeltagare och så kallade ”freemovers”, studenter som inte ingår i utbytesprogram.

– Vi arbetar för att de som är här just nu ska drabbas så lite som möjligt. Även om det blir en hård Brexit kan man söka visum eller uppehållstillstånd, säger Sara Laginder.

På sikt kan dock Brexit komma att äventyra Storbritanniens medverkan i Erasmus. Även anställda vid universitetet kan drabbas av utträdet.

– HR-avdelningen, som ansvarar för vad som gäller brittiska medarbetare, är engagerad och följer med i processen, säger Sara Laginder.

Mycket kan hända under de kommande två dygnen. Internationella kansliet hoppas kunna hitta lösningar tillsammans med sina brittiska partners.

– Vår intention är att verka för fortsatta utbyten även hädanefter, oavsett hur utträdet kommer att se ut, säger Sara Laginder.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…