Wikimedia commons/ Anderson ManciniSmutsiga hundar ska inte bli ett problem i de nya studentbostäderna i Ultuna.

Hundar ska duscha hos ny studentbostadsaktör

När Akademiska Hus ger sig in på Uppsalas studentbostadsmarknad är det studenter vid SLU och deras husdjur som är målgruppen. Det finns även planer att bygga bostäder åt studenter vid Uppsala universitet.

Pressbild Akademiska HusDe nya studentbostäderna uppförs i en gammal laboratoriebyggnad vid SLU.

2015 fick Akademiska Hus, som främst förvaltar fastigheter vid svenska lärosäten, i uppdrag att uppföra studentbostäder. I dagsläget har det statliga bolaget lägenheter för studenter i Stockholm och Luleå. Idag påbörjas bygget av 108 nya lägenheter i Ultuna, för studerande och forskare vid SLU. Det är en laboratoriebyggnad uppförd 1935 och ritad av Gustav Holmdahl som ska byggas om.

– Vi har jobbat strategiskt med att titta på våra möjligheter både till nybyggnation och ombyggnation av vårt befintliga bestånd, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus.

Fastigheten kommer främst att innehålla ettor, men även tvåor och treor. I mittskeppet ska det byggas två åttarummare.

– Det blir som ett litet kollektivboende med gemensamt kök och vardagsrum, säger Susanne Malmgren.

Bostäderna i Ultuna är inte bara till för tvåbenta. Detaljplanen visar även en husdjursdusch i bottenplanet.

– Vi vet att många studenter vid SLU har husdjur. För att det ska bli enkelt kommer de att kunna spola av framförallt hundar, kanske även katter, innan de går in, säger Susanne Malmgren.

Härnäst hoppas Akademiska Hus på att uppföra studentbostäder även i Rosendal, intill Biomedicinskt centrum (BMC). Målet är att producera 11 000 nya studentbostäder fram till 2021.