Foto: Madeleine BergmanAnna Dahlbäck och Amanda Colldén, som driver podden Alla våra ligg, kommer till Uppsala för att livepodda.

Livepoddar om fittans USP

På bara tre år har podcasten Alla våra ligg kommit upp i över 82 000 lyssnare per genomsnittlig vecka. Genom att dela med sig av egna upplevelser vill Anna Dahlbäck och Amanda Colldén att fler ska börja tala öppet om sex. På måndag gästar de Östgöta nation för en livepodd på tema fittan. Madeleine Bergman träffat duon bakom succépodden.

Livepodd i Uppsala

Alla våra liggs livepodd anordnas i samarbete med Kondoma Mera!, Region Uppsala, Folkuniversitetet och Östgöta nation.

Evenemanget är tyvärr fullbokat.

En hälsning från Alla våra ligg

Använd kondom. Det är en självklarhet. Tycker du att det är lite mindre skönt med kondom? Det är ännu mer oskönt med könssjukdom eller ofrivillig graviditet.

Bästa orgasmtips

Amanda: Jag fantiserar alltid över massa andra saker för att komma till orgasm. Folk är i allmänhet lite rädda för att fantisera om nåt annat än just sin partner. Jag tycker man kan vara lite mer generös mot sig själv och våga göra det.
Anna: En sak som är härlig för att få upp kåtheten i början av ligget är att vibrera med vibrator över hela fittan, inte bara klitoris.

Vi har en sexläxa till er. Eftersom ni är bra på att skriva uppsatser vill vi att ni utmanar er själva och skriver en egen sexnovell!Det är soligt på Kungsholmen under måndagseftermiddagen och Anna Dahlbäck och Amanda Colldén är precis klara med en podd-inspelning. Det är något med öppenheten hos de två vännerna som får en att fastna som lyssnare. Namnet Alla våra ligg kommer från att de bjuder in gamla ligg, ex och kk-s att gästa podden. Med åren har även många andra fått gästa, exempelvis Cara Vega som jobbat som porrskådis och forskaren Jessica Påfs som berättat om fontänorgasmer. Nu har podden precis firat tre år och med nya gäster, nya ämnen och otaliga inspelade timmar lär sig Anna och Amanda nya saker hela tiden. Vissa saker förvånar mer än andra.

– Det har förvånat mig hur porrskadade vi är. Vi har kommit på oss själva med så orimliga saker, typ att vi bröstknullat. Varför har vi gjort det? Jag har också lärt mig hur många tjejer som inte får orgasm. Jag fattade att det var en del, men inte att det var så många. Det är jättemånga som inte lyckats komma och som känner sig väldigt vilsna i det, säger Anna Dahlbäck.

Till stor del tror Anna Dahlbäck och Amanda Colldén att det beror på olika normer kring sex. De skriver om ämnet i sin nya bok som släpps i november. Boken heter KOM DU? Alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer, och tar upp det så kallade orgasmglappet: att kvinnor i heterosexuellt sex får färre orgasmer än män. Boken berör bland annat penetrationsnormen.

– Det är viktigt att aktivt försöka bredda sin bild av vad sex är och att det inte alltid måste avslutas med penetration. Om man då har en partner som inte accepterar det så tycker jag att den partnern är dum och att man borde dumpa den, säger Amanda Colldén.

Att driva en podcast är inte det lättaste och kräver både tid och energi. Det är en ständiga strävan efter att vara aktuell, relevant och att inte upprepa sig. Ibland kan det även vara jobbigt när de två vännerna vill prata om saker som inte är helt korrekta i alla lägen.

– Till exempel att bli smiskad. Saker som går att koppla till hur det ser ut i samhället, patriarkatet och så vidare. Det kan också bara vara en grej som man gillar, och därför vill jag prata om det men jag vill prata om det på rätt sätt. Det tycker jag är skitsvårt, säger Anna.

I nästan varje avsnitt ger Anna och Amanda ut en sexläxa till varandra där de får en personlig utmaning. Det kan vara allt från att slå rekord i antal orgasmer till att inte få orgasm alls på en vecka. Ibland klarar de utmaningen, ibland inte, men sexläxorna ger de två vännerna inspiration i sina egna sexliv. De vill också inspirera andra och har därför startat en prenumerationstjänst, som kallas Liggboxen, med sexleksaker, tips och utmaningar.

– Den ger folk någon att skylla på. Oj, nu kom det en buttplug! Fan det hade jag aldrig vågat föreslå, ska vi inte bara testa den?, säger Amanda.

Statistik visar att Alla våra ligg har en lyssnargrupp som består av ungefär 50/50 killar/tjejer. När de kör live är det däremot nästan bara tjejer som kommer, något som talar för att killar vill lyssna lite i smyg. Det är synd, tycker Anna och Amanda, då det är lika viktigt för killar att tala öppet om sex som för tjejer. Att tala öppet om sex handlar inte om att berätta vem man legat med eller hur många gånger, utan det handlar om en djupare diskussion där allt från fördomar och farhågor till fantasier får ta plats. På måndag är det dags för Alla våra ligg att försöka nå just detta på Östgöta nation. Temat på livepodden är ”fittan” och Anna och Amanda ska prata om ideal och idéer kring fittan i ett försök att bena ut fittans USP: Unique Selling Point.

– Det finns så många konstiga ideal och föreställningar om hur en perfekt fitta ska vara. Om att man ska ha en sån där typisk porrfitta, så perfekt och petite, säger Anna.

– Lite blänkande med perfekt våthet, inte för våt och inte för torr. Många skäms för att de behöver glidmedel, men man skulle aldrig skämmas för att man behöver salt på maten, säger Amanda.