Illustration: ErgoredaktionenStereotypa teknologattiraljer? Inte om man ska tro lärosätenas hemsidor.

Inga tekniknördar på hemsidan

Hur är egentligen en typisk ingenjörsstudent? Enligt en ny studie vill lärosätena lansera en annan bild än den stereotypa tekniknörden.

En sportig, karriärsinriktad och mycket socialt aktiv ung kvinna. Så ser den typiska ingenjörsstudenten ut om man ska tro lärosätenas hemsidor. Introverta tekniknördar syns inte alls.

− Vi förvånades av att den passionerat teknikintresserade nörden var så osynlig. Att byta ut bilden av nörden mot den unga sportiga ingenjörsstudenten är faktiskt att byta ut en stereotyp mot en annan, säger Maria Berge vid Umeå universitet, som ingår i en forskargrupp som har undersökt hur sex olika lärosäten marknadsför civilingenjörsutbildningar i maskinteknik, till Ny Teknik.

I studien ingår Chalmers, KTH, Lunds universitet, Uppsala universitet, Linnéuniversitetet och Umeå universitet. Forskargruppen har analyserat texterna på lärosätenas webbplatser, inklusive intervjuer med studenter på utbildningarna. Här dominerar kvinnliga studenter, trots att det är betydligt fler män som läser maskinteknik.

− Jag tror att det finns en vilja att få fler kvinnor att söka, och det är en sympatisk tanke. Men om vi lockar med något som inte stämmer med verkligheten så blir frågan hur vi hanterar det här när studenterna väl börjar sin utbildning. Det finns en risk för en falsk bild, och kanske även killar blir förvånade när de kommer till en klass med bara män, säger Maria Berge till Ny Teknik.

Hon menar att de studenter som syns i marknadsföringen i stor utsträckning säger samma saker, vilket kan upplevas som slätstruket och exkludera andra grupper.